menu

Kompot truskawkowo- rabarbarowy

Nie ma nic lepszego na upały niż kompot z rabarbaru i truskawek! Koniecznie dobrze schłodzony:) Osobiście najbardziej lubię taki przecedzony, bez kawałków rozgotowanych owoców, więc przecedzam kompot przez sitko i jest wtedy idealny:)



kompot rabarbarowo-truskawkowy, kompot z rabarbaru i truskawek



Składniki:

1/2 kg rabarbaru
1/2 kg truskawek
cukier aromatyzowany- truskawkowy( opcjonalnie, jeśli owoce są bardzo kwaśne)




Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, truskawki obieramy z szypułek, rabarbar kroimy na kawałki około 1cm. Wszystko
razem wrzucamy do garnka i zalewamy około 2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu do ugotowania owoców. Próbujemy i jeśli kompot jest dla nas zbyt kwaśny- dosładzamy. Przecedzamy przez sitko, studzimy, chłodzimy. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. natrafiłam na Twój blog przypadkiem, ponieważ częściej szukam modowych inspiracji ;) bardzo mi się tu podoba i będę zaglądać, bo również lubię pobuszować w kuchni i powiem Ci, że czekolada z Twojego przepisu się chłodzi :) już smakuje nieziemsko ;)z cała pewnością skorzystam z wielu przepisów. Powracając do czekolady... tak się zastanawiam, chciałam żeby wyszły ładne czekoladki i rozlałam ją do foremek na lód :D wrzucając wcześniej do nich bakalie. Nie wiem czy był to dobry wybór :) eksperymentowałaś może w ten sposób? nie wiem jak będzie z ich wyciągnięciem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że blog Ci się podoba:) A jeśli chodzi o robienie ładnych, kształtnych czekoladek to powiem szczerze, że mam tylko doświadczenie z siliconowymi foremkami i czekoladą( ale taką tabliczkową) i nie byłam zachwycona. Myślę, że najlepiej wychodzą takie batoniki, pokrojone już po wystudzeniu- roniłam tak przy tym przepisie: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/2012/11/blok-z-ciasteczkami-migdaami-i-cynamonem.html Moim zdaniem było ok:) Daj znać jak wyszło z tymi foremkami bo jestem bardzo ciekawa efektu:)

      Usuń
    2. Ja też wyłożyłam silikonowe foremki ;) co 10 minut chodzę i sprawdzam jak się mają :D nie powiem, bo się namęczyłam z napełnieniem ich i obawiam się, że nie będą chciały łatwo odejść, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Myślałam też, czy nie użyć do tego celu foremek do ciastek. Położyć je na talerzyk i wlać do nich czekoladę, a potem tylko wypchnąć. Myślę, że to byłoby lepsze ;) Następnym razem spróbuję w ten sposób :)

      Usuń
  2. fantastyczne buteleczki na ten kompot użyłaś, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 35 yr old Structural Analysis Engineer Danny Cooksey, hailing from Levis enjoys watching movies like Destiny in Space and Kitesurfing. Took a trip to Su Nuraxi di Barumini and drives a VS Commodore. dodatkowy odczyt

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)