menu

Konkurs mikołajkowy z wydawnictwem Prószyński i S-ka

Moi Mili dzisiaj Andrzejkowy wieczór, Mikołajki zatem za pasem:) A jak wiadomo Mikołaj to prezenty:) A i małe i te większe dzieci za prezentami przepadają:) Dlatego wraz z Wydawnictwem Prószyński i S-ka przygotowałam dla was zabawę mikołajkową, w której do wygrania aż 3 nagrody książkowe- idealne na długie zimowe wieczory. Do wyboru mamy 3 książki, każda to powieść, ale z kulinarnym tłem:) Zapraszam zatem do zabawy, najpierw jednak słów kilka o każdej z nagród:

 "Smaki życia" to historia kobiety, która zmieniła nawyki żywieniowe i tym samym całkowicie odmieniło się jej dotychczasowe życie! Nowe spojrzenie na jedzenie i całkiem nowa rzeczywistość do okiełznania! Ciekawa i momentami wzruszająca opowieść o wielkich i małych szaleństwach w życiu i kuchni:) A dodatkowo garść przepisów głównej bohaterki zebrana na koniec:)
 "Tutto Bene" Nieprawdopodobnie  wciągająca historia kryminalna
z kuchnią włoską w tle. A to wszystko doprawione odrobiną miłości, zazdrości i dziwnych zawirowań w życiu bohaterów. Tu nic nie jest oczywiste ale też nie jest przypadkiem. P.S. W treść  wpleciony sposób na doradę pieczoną w soli:)
"Przepis życia" Ciepła, miła i zagmatwana opowieść o trudach przyjaźni. Wielkie namiętności i mnóstwo słodkości:) Zapach wspaniałych babeczek opisanych w powieści do teraz krąży po mej głowie i pobudza zmysły:)















Zatem po trosze opisałam smakowite opowieści, teraz czas na zasady zabawy:

-konkurs trwa od dziś 30.11.2012- 05.12.2012- wyniki 6-go grudnia czyli w Mikołajki
-do wygrania 3 książki dla Trójki uczestników- po jednej dla każdego
-co należy zrobić? Należy pod tym wpisem podać tytuł książki, którą chcecie wygrać i napisać odpowiedź na pytanie: Jaki jest wasz najciekawszy/ najmilszy/ najbardziej zaskakujący prezent mikołajkowy jaki otrzymaliście?
-Wyniki zostaną ogłoszone na moim Facebookowym fanpage'u KLIK KLIK
-bardzo proszę też o pozostawienie przez niezalogowanych użytkowników jakiegoś podpisu



Zapraszam do zabawy, bo nagrody są bardzo fajne, sama osobiście spędziłam w ich towarzystwie kilka jesiennych wieczorów i wspominam je bardzo miło:)


D.




zdjęcia pochodzą ze strony wydawnictwa.

Kamis "kulinarne inspiracje"- test z Polska Gotuje

Jakiś czas temu dostałam od Polska Gotuje propozycję przetestowania nowości Kamis- kulinarne inspiracje. Zgodziłam się, bo bardzo zaintrygowała mnie taka innowacja. Dotarła do mnie zatem przesyłka pełna zestawów przypraw: rozmarynowy kurczak z warzywami, kurczak ze śliwką owijany boczkiem, pikantna wołowina w winie, polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym. Na pierwszy ogień poszedł rozmarynowy kurczak. Postanowiłam przygotować wszystko właściwie według instrukcji na opakowaniu, dodając tylko to co pisze producent- oczywiście kusiło mnie niezmiernie żeby "pomajstrować" tam troszkę przy tym daniu, ale założyłam, ze chcę sprawdzić jaka ta kompozycja jest. Jedyną różnicą było, że zamiast małych cebulek( akurat takich nie miałam w domu i nie zastałam w sklepie) dałam duże, wagowo- jak na opakowaniu. A zatem teraz napiszę co i jak i podzielę się na koniec moją opinią:


Składniki( za listą z opakowania):
8 pałek z kurczaka( u mnie było ok 850g, na opakowaniu jest podane ok. 1 kg)
1 łyżeczka soli
250g małych cebulek( ja dałam 2 większe jedną czerwoną jedną białą- dla urozmaicenia kolorów)
250g marchewki
300g fasolki szparagowej żółtej
6 średnich ziemniaków
1,5 łyżki cukru lub miodu( dałam miód)
zestaw Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak

potrzebna tez jest oliwa, która jest podana w sposobie przygotowania a nie ma jej na liście składników

























Jeśli chodzi o sposób przygotowania, postępowałam dokładnie krok po kroku według instrukcji na opakowaniu, czyli:

"Pałki z kurczaka natrzyj sola i odstaw. ziemniaki pokrój w kostkę 2-3cm, dodaj 1 łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszaj. Cebulkę pokrój w ćwiartki, fasolkę na kawałki długości ok. 3 cm, marchewki jeśli są małe zostaw w całości, a duże pokrój w grube plastry. Kurczaka obsmaż ze wszystkich stron na oleju. Przełóż do miski, dodaj paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek i wymieszaj. Na tłuszczu ze smażenia mięsa skarmelizuj cukier(tzn.podgrzej aż się rozpuści). dodaj cebule, marchew i fasolkę. Podsmażaj ok. 5 minut, stale mieszając. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszaj. Na warzywach ułóż na przemian pałki z kurczaka i ziemniaki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180stopni ok. 50-60 minut Podawaj w naczyniu żaroodpornym"

Teraz czas na moją opinię. W sumie to jest w tym i trochę opinii mojego męża- w końcu też jadł:)
Z założenia pomysł mi się podoba- kupujesz zestaw, składniki i gotowe. Fajnie, bo jakość ziół i przypraw dobra( jak to Kamis ma w zwyczaju), opakowanie niczego sobie, pomysły na dania też ciekawe. Tylko od początku zastanawiałam się czy taka ilość przypraw będzie wystarczająca. Jak dla mnie, w testowanym przeze mnie daniu nie była. Mięsko było soczyste, fajnie upieczone, ale w połączeniu z ziemniakami i pozostałymi warzywami wyszło mdłe i bez wyrazu.Zatem:


Plusy:
-fajne pomysły na dania- ale jako inspiracja, nie by ślepo iść za przepisem
-wygodne opakowanie, każda przyprawa ma swoje "miejsce"
- składniki wysokiej jakości
- duża dostępność w sklepach

Minusy:
- jak dla mnie za mało ziół i przypraw na proponowaną ilość składników
- mieszanki są mało zróżnicowane jeśli chodzi o skład( większość składników się powtarza)


Reasumując:
Pomysł ciekawy tyle, że to rozwiązanie na pewno nie dla mnie- lubię gdy jest dużo przypraw w daniu, a taka ilość na podaną proporcję jest dla mnie stanowczo niewystarczająca( dla mojego męża również). Ale jeśli ktoś gotuje od czasu do czasu, nie ma gdzie i nie chce przechowywać większej ilości przypraw to na pewno powinno wystarczyć. Ja osobiście cieszę się, że mogłam spróbować.
























Ciasteczka z masłem orzechowym- przepyszne!

Dawno nie było słodkości, więc czas najwyższy to zmienić:) Dzisiaj mam dla Was coś mega pysznego- chyba jedne z najlepszych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam! Do przygotowania tych ciastek( przepis nieco zmodyfikowałam) zainspirował mnie przepis Melanie, głównej bohaterki powieści "Smaki życia" Stacey Ballis, która mogę wam zdradzić, niebawem będzie u mnie do wygrania:) A zatem zabierajmy się do dzieła:

ciasteczka z masłem orzechowym, ciasteczka z masła orzechowego



Składniki( ilość ciastek, które można przygotować z podanej porcji waha się pomiędzy kilkanaście a kilkadziesiąt- zależy od wielkości jaką nadamy ciastkom):
2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
170g masła( najlepiej miękkiego)
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka białego cukru
1 szklanka masła orzechowego
2 duże jajka
łyżka esencji waniliowej



Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym( można mieszać ręcznie, ale wtedy potrzebujemy dużo siły i czasu:) )utrzeć masło, cukier i jajka na kremową masę. Następnie dodać masło orzechowe i esencję waniliową- połączyć wszystko razem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu połączyć masę. Z ciasta tworzyć kulki, układać w odstępach kilku centymetrów i każdą z nich rozpłaszczyć na grubość ok pół centymetra. Piec w 180 stopniach do momentu aż ciastka nabiorą złotego koloru. Następnie odstawić je do ostygnięcia i dopiero tedy zdejmować z blaszki- nie połamią się. Jeśli ciasteczka nie znikną od razu można je przechowywać kilka dni  lodówce:) gotowe!

Jak zrobić masło orzechowe pisałam w osobnym poście- domowe masło orzechowe
Smacznego:)

Barszczyk czerwony wigilijny

Ostatnio była zupa grzybowa, a teraz przyszedł czas na barszczyk wigilijny:) To moja ulubiona, najukochańsza potrawa wigilijna:)  Zupa jest w wersji bez zakwasu, czyli bez czekania:) gotujemy i jemy:)






Składniki:

pęczek włoszczyzny
kilka ząbków czosnku
duża cebula
kilka suszonych grzybów
1,5 kg buraków czerwonych
sok z 1 cytryny
cukier, sól, majeranek suszony
ziele angielskie, liść laurowy



Sposób przygotowania:

Włoszczyznę myjemy, obieramy i większe warzywa kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka razem

Żeberka w sosie barbecue

Gdy zimno i wstrętnie na zewnątrz( mniej lub bardziej) to chyba każdy ma ochotę zjeść coś konkretnego:) U nas padło ostatnio na żeberka marynowane  w barbecue. Następnym razem chyba wypróbuję tą marynatę( z której później powstał sos) na udkach z kurczaka. Jest idealnym zbilansowaniem smaków i fantastycznie zgrywa się z mięsem.



Składniki:
żeberka barbecue
400g żeberek wieprzowych

marynata:
2 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki keczupu łagodnego
łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 ząbek czosnku
łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz















Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na kawałki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać na jednolitą masę. Mięso dokładnie wymieszać w marynacie, tak by każdy kawałek mięsa był całkowicie pokryty marynatą. Mięso odstawić do lodówki na minimum 2 godziny( może poleżeć nawet całą noc).  Kawałki mięsa wrzucać na rozgrzaną patelnię, zarumienić mięso z obu stron, a następnie zmniejszyć ogień, zalać marynatą, pozostałą w misce i dusić do uzyskania miękkości mięsa pod przykryciem. Można podawać solo, albo z dodatkami typu frytki, ziemniaki pieczone, sałatki. gotowe!


Smacznego:)

Guacamole

To chyba jeden z moich ulubionych sosów na zimno! A jeśli dodamy do tego quessadilla z serem to mamy mega pyszną przekąskę! Guacamole to świetny pomysł na imprezę, domowy seans filmowy, albo babskie ploteczki:) Sekretem idealnego guacamole jest śliczne, dojrzałe awokado, o które niestety ciężko u nas. dlatego gdy tylko takowe udaje mi się kupić nie zastanawiam się zbyt długo:)
W oryginalnym przepisie jako przeciwutleniacza do awokado dodaje się limonkę ale ja, Gapa jedna, zapomniałam kupić- cytryna działa jednak tak samo- zapobiega nieestetycznemu ciemnieniu awokado.


guacamole, awokado, avocado


Składniki:
2 dojrzałe, miękkie awokado
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
garść świeżych listków kolendry
sól, pieprz
suszona papryka chili





Sposób przygotowania:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wybieramy miąższ łyżką- całość należy szybko

Filet z piersi kurczaka faszerowany pomidorowo-bazyliowym pesto

Kolejna propozycja dania, które jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smakowite. Mój mąż był zachwycony:) Ja z resztą też:) Dużo smaków, kolorów- to lubię! A do kurczaka towarzysko dołączyła lekka sałata ze szpinaku i pomarańczy- pycha!



Składniki(na 2 porcje):
2 filety z piersi kurczaka
garść listków bazylii
łyżka orzechów piniowych
około łyżki parmezanu
3 suszone pomidory z zalewy
2 ząbki czosnku
oliwa( ja użyłam tej z pomidorów)
sól, pieprz

Sałata:
2 garście szpinaku baby
1 pomarańcza
kilka oliwek zielonych
2 łyżki uprażonych orzechów piniowych
1/2 pęczku szczypiorku

dressing musztardowo- miodowy:
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka musztardy miodowej
łyżka miodu
pieprz



Sposób przygotowania:
Na początku oczyszczamy mięso i nacinamy z boku tworząc "kieszonkę" na pesto. Bazylię, orzechy,

Kotleciki z kaszy jęczmiennej z soczewicą i Konkurs SyS

Jakiś czas temu dotarła do mnie przesyłka od firmy SyS. W środku były różne ich produkty, po kilka z każdej linii: zupy, dania i suszone warzywa. Trochę czasu zajęło mi zapoznanie się z zawartością, ale w końcu się udało. Z jednej z mieszanek "Dania babci Zosi" powstały  poniższe kotleciki. Dzisiejszy post będzie dość obszerny, więc może jakaś kolejność byłaby wskazana:) Zatem na początku będzie przepis, następnie moja opinia o produktach i na koniec konkurs dla Was:)


kotlety z kaszy, kotlety z soczewicą, kotlety bez mięsaSkładniki( porcja dla 2 osób)
125g( jedna torebka) kaszy jęczmiennej z soczewicą SyS
3 łyżki bułki tartej
1 duże jajko
sól, pieprz
papryka czerwona słodka
odrobina chilli suszonego
olej do smażenia
















Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy ugotowana kasza ostygnie mieszamy ją na jednolitą masę z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju. Można podawać na różne sposoby, jako element obiadu z surówką, jako osobne danie np. z dipem. Gotowe!


Teraz czas na moją opinię na temat produktów. Zacznę może od tego, że ogółem produkty są na plus.
Zatem:

Plusy:
- produkty mają bardzo przyjazny, prosty skład( np. zupy z powodzeniem podawałam Juniorowi, bardzo mu smakowały)
-szybkość przygotowania
-ciekawe połączenia składników( w daniach)
-nienachalnie przyprawione( co może też być minusem, ale o tym za moment)
-niewielkie opakowania(łatwość przechowywania w niewielkiej kuchni)
-firma jest polską marką , z polskim kapitałem, składniki pochodzą z upraw krajowych


Minusy:
-o ile zupy są moim zdaniem doprawione akurat o tyle dania są właściwie tylko bazą do dalszych działań- same w sobie maja nikły smak, więc raczej bez przypraw ani rusz
-z tego co się zorientowałam (chciałam kupić jedną z zup) produkty są raczej trudno dostępne (zaznaczam, ze mieszkam w mieście wojewódzkim)


Reasumując:
Produkty ciekawe( zupy zwłaszcza!), warte uwagi. jeśli ktoś ma ochotę nieco poeksperymentować i "podziałać" w kuchni  to dania Babci Zosi są do tego stworzone- można samemu doprawiac według gustu. Generalnie jeśli będziecie mieli okazję polecam spróbować( Krupnik zwłaszcza- smakuje jak u mamy:) A dla 3 osób chcących wypróbować produkty poniżej zabawa, w której do wygrania 3 zestawy produktów SyS- zapraszam:)


KONKURS:

zasady:

-konkurs trwa tydzień, czyli 22.11.2012-29.11.2012 do 23:59
-do wygrania są 3 zestawy produktów SyS, Jeden zestaw zawierający 5 produktów oraz dwa mające w składnie po 3 produkty.
-co należy zrobić by wziąć udział w konkursie? Ponieważ dania SyS są dniami Babci Zosi należy napisać pod tym postem lub na mojej stronie na facebooku Jaka potrawa jest dla Ciebie daniem popisowym Twojej Babci- mile widziane różne formy rozwiązania tego zadania: opowieści związane z Waszymi babciami, zdjęcia i inne:) zapraszam do zabawy:)


D.




Wyniki Słodkiego konkursu z Winiarami

Wczoraj minął termin nadsyłania zgłoszeń, a dziś ogłoszenie Zwycięzców:)


Z radością informuję zatem, że zestawy deserów otrzymują:

-Adam Eret
-Teaspoon.lady
-Dzikowiec


Bardzo proszę o przesłanie adresów do wysyłki nagród na: dorota.foremska@gmail.com


Gratuluję Wszystkim, dziękuję za wspólna zabawę i zapraszam przy kolejnych okazjach:)


D.

Łosie w sosie tuńczykowym

Tytuł posta trochę pewnie dezorientuje:) A tak naprawdę to dzisiaj propozycja bardzo prostego dania, z jednym z moich ulubionych sosów: pomidorowy z tuńczykiem:) A Łosie to makaron w takim kształcie:) Póki co mój Junior nie ma większych problemów z jedzeniem, ale myślę, że takie oryginalne w kształcie, wesołe makarony to fajny sposób na niejadka:)


makaron z sosem pomidorowym, makaron z tuńczykiemSkładniki(na 2 porcje):
1/2 opakowania makarony w kształcie łosi
250ml pasty pomidorowej
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
kilkanaście zielonych oliwek
1 cebula
2-3 łyżki świeżo posiekanej bazylii
2-3 łyżki otartego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz















Sposób przygotowania:
Najlepiej na początku wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotowywać sos- jego przygotowanie trwa mniej więcej tyle co gotowanie makaronu. Na oliwie szklimy cebulę. Do cebuli dodajemy pastę pomidorową i oliwki- ja oliwki pokroiłam w plasterki.. Gdy sos zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i dodajemy tuńczyka. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz i parmezan- całość mieszamy i podajemy z makaronem. Gotowe!


Smacznego:)

A na koniec jeszcze łoś w pełnej krasie:)



Koktajl gruszkowo- cynamonowo- imbirowy

Koktajle mleczno- owocowe chyba są głównie domeną wiosny i lata( w końcu wtedy jest najwięcej materiału do przerobu:) ), ale i jesienią znajdzie się to i owo warte zmiksowania:) U mnie propozycja sycącego, jesiennego koktajlu- z nutą cynamonu i imbiru.



koktajl z gruszek, koktajl gruszkowy



Składniki:
1 1/2 dojrzałej gruszki
ok. 1 cm startego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 150ml jogurtu greckiego
łyżka miodu
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego





Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w kubku od blendera- miksujemy. Ilość miodu można stopniować w

Wyzewnętrzniam się- Liebster blog

To teraz czas na mnie:) Trochę ciekawostek z mojego świata na zawsze wpadnie do sieci, a to wszystko zasługa Chantel z bloga Przy kubku kawy, która zaprosiła mnie do udziału w zabawie:)




O co chodzi?

Wyróżniony bloger odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. 


Sam również wyróżnia 11 osób i zadaje im swoje 11 pytań. 


Nie można nominować bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie.

Moje odpowiedzi na pytania Chantel:
1. Czym zajmujesz się poza prowadzeniem bloga?
Jestem domowym MasterChefem, House Menagerem i Panią Milion Myśli na Minutę:)

2. Jakie jest Twoje ulubione danie?
Nie ma jednego ulubionego- to zależy od pory roku, dnia i nastroju- jednak jeśli już musiałabym odpowiedzieć to chorwacka sałatka z ośmiornicy wymiata:)

3. Co wybierasz - film czy książka? I jaki gatunek?
Lubię i jedno i drugie tylko musi b dobre:) jeśli książka to najczęściej kryminał, dobrze by był skandynawski, a jeśli film to na pewno taki gdzie jest jakieś ciasteczko do zawieszenia oka:))) (hahahaha)

4. Czego nigdy w życiu nie zjesz?
Wychodzę z założenia, że wszystkiego trzeba w życiu spróbować- zjem wszystko tylko z mniejszym lub większym apetytem:)

5. Masz jakieś dziwne przyzwyczajenia żywieniowe? Np. ulubione dziwne połączenie smaków?
Chyba nie...

6. Czy pisząc bloga przeżywasz blogowy kryzys?
Ostatnio się nie zdarza, choć są momenty gdy lenistwo zwycięża:P

7. Jesteś optymistą czy pesymistą?
Optymistką z realnym spojrzeniem:P

8. Wyobraź sobie, że możesz wybrać dowolny kraj, w którym byś się urodził i żył. Gdzie by to było?
Chorwacja- jest ciepło, pysznie i jest piękna, duża woda:)

9. Wolisz gotować/piec w czyimś towarzystwie czy samemu?
tak i tak lubię:)
 
10. Znienawidzony smak dzieciństwa to...
Wstrętna, rozmemłana zupa owocowa z przedszkola- bleee!

11. Czym jest dla Ciebie Twój blog?
 miejscem gdzie zbieram moje kulinarne twory, żeby nie zapomnieć co w szaleństwie w kuchni wymieszałam z czym:)

Ufff- jakoś się udało:) Teraz gorzej, bo muszę wymyślić swoje pytania:
1. Twoje popisowe danie/ deser to...
2. Kawa czy herbata...
3. Słodko czy słono...
4. Największe kulinarne marzenie...
5. Czy masz jakiś kulinarny autorytet...   
6. Ulubiona pora roku i dlaczego...
7. Jaka była Twoja motywacja do założenia bloga...
8. Ulubiona kuchnia...
9. Ulubiona książka kucharska...
10. Skąd pomysł na założenie bloga...
11.Czy masz jakieś hobby...


A teraz czas na zaproszenie do zabawy, zatem... serdecznie zapraszam:
1.http://yobada.blogspot.com/ 
2. http://smakialzacji.blogspot.com/
3.http://www.greenplumsss.blogspot.com/
4.http://rybkazwanamarta.blogspot.com
5.http://wkrainiesmaku.pl/
6. http://straga.pl/html
7. http://gruszkazfartuszka.blox.pl/html

Zapraszam również Każdego kto miałby ochotę odpowiedzieć na pytania:)

Pozdrawiam,
D. 
 

Ryż smażony z wieprzowiną

Właściwie nigdy nie szalałam jakoś szczególnie za kuchnią azjatycką. ale po warsztatach z tejże chętniej eksperymentuję w tym klimacie:) Dzisiejsze danie to propozycja na szybki, solidny obiad.
Danie jest delikatne w smaku, a mięso z woka idealnie soczyste i kruche:)


ryż smażony z wieprzowiną, smażony ryż z polędwicąSkładniki(na 4 duże porcje):
200g brązowego ryżu
średniej wielkości polędwica wieprzowa
1 marchewka
1/2 cukinii
puszka groszku
duży pomidor
5 pieczarek( u mnie brunatne)
2 jajka
cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego











Sposób przygotowania:
Na początku gotujemy ryż( można wykorzystać taki ugotowany np. w większej ilości poprzedniego dnia- trzeba go tylko przechowywać w lodówce), myjemy i kroimy warzywa: marchewkę i cukinię w paski, pieczarki w plasterki, pomidora obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy miąższ na kawałki, cebulę i czosnek siekamy, groszek odcedzamy. Polędwicę kroimy na dość cienkie plastry. Jajka rozkłócamy  w miseczce. zabieramy się za gotowanie.Na rozgrzany w woku olej sezamowy wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy polędwicę. Kiedy mięso zacznie zmieniać kolor dodajemy warzywa w kolejności od najtwardszych do najbardziej miękkich w odstępach około 1 minuty: marchewka, cukinia, pieczarki, groszek, pomidor. całość zdejmujemy z woka do miski. do woka wlewamy jajka i gdy zaczną się lekko ścinać dodajemy ryż szybko mieszając by połączyć składniki. dodajemy mięso i warzywa, łączymy wszystko w całość i doprawiamy sosem sojowym. Gotowe!



Smacznego:)

Blok z ciasteczkami, migdałami i cynamonem

Dawno, dawno temu podałam przepis podstawowy na to słodkie cudo( u mnie w rodzinnym domu zwane czekoladą z mleka w proszku). Ktoś pod postem napisał mi ostatnio w komentarzu, że zastosował do przygotowania mleko granulowane i tak mnie to zaciekawiło, że postanowiłam spróbować:) Potwierdzam- działa:) myślę nawet, że jest lepiej, bo łatwiej takie granulowane się rozpuszcza. Tym razem zaszalałam z dodatkami- jest aromatycznie i chrupiąco! Do dzieła zatem:)


blok, czekolada z mleka w proszku, blok czekoladowy


Składniki:
250g mleka granulowanego
150g masła
niecałe pół szklanki mleka
szklanka cukru trzcinowego
5 łyżek kakao
2 łyżeczki cynamonu mielonego
100g płatków migdałów
2 małe opakowania herbatników BeBe



Sposób przygotowania:
Masło, mleko, cukier rozpuszczam na wolnym ogniu- do momentu aż wszystkie składniki staną się

Zupa-krem brokuł i cukinia

Dzisiejsza propozycja  to opcja idealna na szybki lunch, lekki obiadek, danie dla malucha(bez gorgonzoli) lub rozgrzewający eliksir bo wyprawie na zewnątrz(podziwiam każdego kto to robi gdy nie jest to absolutnie konieczne- nie cierpię zimna:)). Zapraszam zatem:


krem brokułowy, krem brokułowo-cukiniowy, zupa-kremSkładniki(na 2 solidne porcje):
1/2 średniego brokuła
1/2 cukinii
1 duży ziemniak
1 cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
150ml śmietanki 18%
2 łyżki gorgonzoli
natka pietruszki do dekoracji













Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, ziemniaka obrać, wszystkie pokroić na niewielkie kawałki. W garnuszku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przygotowane wcześniej warzywa i zalać wodą tak by warzywa były przykryte. Gotować całość do całkowitej miękkości. Zdjąć garnek z ognia i całość zblendować- ja blendowałam niezbyt dokładnie gdyż chciałam by były wyczuwalne kawałeczki warzyw- stopień gładkości kremu zależy od naszych upodobań. Na koniec dodać śmietankę, sól i świeżo zmielony pieprz i jeszcze raz zagotować mieszając zawartość garnka. Podawać z łyżką gorgonzoli i odrobiną natki pietruszki. Gotowe!

Wskazówka: zupę można wzbogacić gotując ją na bulionie np. drobiowym, wtedy będzie bardziej bogata w smaku.

Smacznego:)



Moją zielona propozycję dania zgłaszam do akcji:

Tęcza Smaków 2

Risotto szafranowe z kurczakiem, suszonymi pomidorami i brunatnymi pieczarkami

Risotto jest w mojej ścisłej czołówce jeśli chodzi o jedzenie wogóle! Uwielbiam jego konsystencję oraz możliwość tworzenia coraz to nowych wariacji:) Danie idealne na wiele okazji- szybkie, pyszne i efektowne:)


risotto, risotto z kurczakiem, risotto z szafranem, risotto z grzybami,Składniki(na 2  porcje):
200g ryżu arborio
1/2 słoika suszonych pomidorów z zalewy
 kilka brunatnych pieczarek
mięso z 2 dużych ugotowanych udek z kurczaka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
200ml białego wytrawnego wina
litr ciepłego bulionu drobiowego
4 łyżki otartego parmezanu
3 łyżki masła
oliwa z oliwek
szczypta szafranu
pieprz świeżo mielony










Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać ryż- również zeszklić. Dodać do ryżu szafran i dokładnie całość przemieszać. Całość podlać winem i smażyć na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wino podlać powstające risotto częścią bulionu i czekać aż ryż wchłonie bulion. czynność powtarzać do całkowitego wykorzystania bulionu. Pod koniec dodać posiekane pomidory, posiekane udka i pieczarki pokrojone w plasterki. Całość dokładnie połączyć z ryżem, chwile przesmażać i dodać na koniec parmezan, masło, posiekaną natkę pietruszki oraz odrobinę pieprzu. Gotowe!



Smacznego:)



Masło klarowane- jak zrobić?

Dzisiaj sposób na przygotowanie masła klarowanego. To bardzo przydatny, a nawet niezbędny element w każdej kuchni- dzięki temu, ze to tłuszcz w czystej postaci(oczyszczony z białka i innych dodatków) świetnie nadaje się do pracy w wysokich temperaturach. Można oczywiście takowe zakupić gotowe, w sklepie. Ja jednak produkuję własnoręcznie i taki sposób polecam, zwłaszcza, że takie masło można spokojnie przechowywać dłuższy czas. zatem do dzieła:



Masło klarowane, jak klarować masło



 

Składniki:

400g masła min. 82% tłuszczu, wysokiej jakości





Sposób przygotowania:

Tiramisu z gruszką i Słodki Konkurs Winiary

Słodko będzie dzisiaj:) Kto nie lubi deserów ręka w górę- no właśnie, chyba nie ma takiej osoby:)
Dlatego razem z zaprzyjaźnioną marką Winiary przygotowałam słodki konkurs. Do wygrania 3 zestawy słodkich pyszności od Winiar( Tiramisu, panna cotta i creme caramel). A poniżej moja propozycja przygotowania winiarowego tiramisu- coś dla leniuszków, albo zapracowanych:)
Moja wersja jest z dodatkiem jednego z moich ulubionych jesiennych owoców- gruszki. Myslę, że gruszki idealnie komponują się z amaretto i kawą.

tiramisu, gruszki, winiary



Składniki:
opakowanie tiramisu Winiary
250 ml śmietany 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
podłużne biszkopty

3 dojrzałe soczyste gruszki
1 opakowanie cukru z wanilią
30ml amaretto
łyżka masła klarowanego




Sposób przygotowania:
Tiramisu przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z taką małą różnicą, że na spód pucharka i jako zwieńczenie deseru dodaję gruszki.
Gruszkowy dodatek: Gruszki pokroić w kawałki, przesmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem cukru z wanilią i amaretto.  Gotowe!

smacznego:)


A teraz czas na konkurs:)

Zasady:
- konkurs trwa tydzień: 13.11.2012- 20.11.2012
-co należy zrobić? Napisać pod tym wpisem lub na moim Facebooku odpowiedź na pytanie:
 Jaki deser najbardziej poprawia Ci humor:)?
Autorzy 3 najpyszniejszych propozycji otrzymają nagrody:) -nagrodami są 3 zestawy produktów od Wniary

Zapraszam do zabawy:) Czas start:)

D.

Zupa grzybowa z domowymi kluseczkami

Jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Myślę, że to dość nietypowe ale u mnie w domu na Wigilię nie ma zupowego "albo". Mamy bowiem całą zupową plejadę gwiazd: barszcz czerwony, zupa rybna i zupa grzybowa właśnie. A dodatkowo, co może zaskakiwać, zupa z grochu. Jesteśmy zatem dowodem na to, że na polskim stole zupa być musi:)


zupa grzybowa

Składniki:

1 1/2 szklanki suszonych grzybów(u mnie mieszane: maślaki, podgrzybki i koźlarze)
2 spore marchewki
1 pietruszka
mały seler
por
cebula
liść laurowy
klika ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
łyżka mąki pszennej
natka pietruszki

kluseczki:
2-3 spore jajka
mąka pszenna
sól





Sposób przygotowania:

Ananas smażony w cieście naleśnikowym

Dzisiaj kolejna propozycja szybkiego co nieco:) Deser tym razem na ciepło. Myślę, że byłby idealny z lodami, ale niestety nie miałam:( Ale i bez nich było pysznie:)


ananas, ciasto naleśnikowe


Składniki (na 2 porcje):
3 cienkie plastry świeżego ananasa
1 małe jajko
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
mąka pszenna
miód
olej do smażenia




Sposób przygotowania:
Plastry ananasa obrać ze skórki, przekroić każdy na pół i wykroić zdrewniały środek. Z jajek, cukru, mąki i

Wyniki konkursu z pizzaportal.pl

Bardzo przepraszam, że dopiero dziś- byłam trochę zagoniona i w rozjazdach( o tym już wkrótce), ale oto wracam:) Mam dla Was wyniki konkursu z pizzaportal.pl.






Bony na 15zł do wykorzystania w pizzaportal.pl otrzymują:
- Ulcik
-Ania i Martin
-Paula Rogóż

Kody zniżkowe prześlę na podane adresy mailowe:) Sprawdzajcie skrzynkę:)


Dziękuję wszystkim za zabawę i zapraszam do kolejnych już niebawem:)


D.


Mini tortilla z kurczakiem i warzywami- pomysł na szybką przekąskę

Lubię jedzenie, które pozwala na swobodną konsumpcję rękoma- takie bez spięcia i na luzie. Idealne gdy wpadają do nas goście, albo gdy sami mamy ochotę wcinać coś np. czytając książkę albo przed telewizorem. U mnie padło tym razem na rolowanie mięska i warzyw w tortillę.

Składniki(na 16 sztuk):
4 duże tortille
1 duży filet z piersi kurczaka
3 arkusze papirusa paprykowego Winiary
10-12 listków sałaty
kilka rzodkiewek
1/2 ogórka zielonego
1/2 czerwonej papryki
kilka pomidorków koktajlowych
mały jogurt naturalny
łyżka majonezu
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
wykałaczki













Sposób przygotowania:
Na początku jogurt wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem- dip czosnkowy schłodzić w lodówce. Tortille podgrzać wg. przepisu na opakowaniu- odstawić by trochę przestygły. Filet z piersi kurczaka pokroić na trzy płaty i usmażyć w papirusie- gotowe mięso również przestudzić i pokroić w paski. Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Paprykę w cienkie paseczki, ogórka w plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Teraz zabieramy się za składanie: tortillę smarujemy dipem czosnkowym, kładziemy 2 listki sałaty na środku(od boku do boku), na sałacie układamy kurczaka, paprykę, ogórka, rzodkiewkę i całość znów polewamy dipem. rolujemy od jednego boku do drugiego, nieco dociskając rolkę tak by tortilla ciasno oplatała składniki. układamy brzegiem do dołu i kroimy na mini-rolki( jak sushi). Tak samo postępujemy z kolejnymi tortillami. Na koniec nabijamy rolki na wykałaczki. Gotowe!


Smacznego:)

Pleśniak vel kruszon vel skubaniec

Dzisiaj klasyka gatunku o wielu twarzach:) czyli domowe ciasto, które pewnie każdy jadł choć raz. Ma wiele twarzy, bo w różnych regionach zwie się inaczej. Można również pokombinować i zaszaleć z owocowym dodatkiem- wariantów znam co najmniej kilka:) Ja przepis mam od niezastąpionej w klasycznych daniach mamy:) Do dzieła:

pleśniak, kruszon, skubaniec




Składniki( na standardową prostokątną blaszkę):
3 i 1/2 filiżanki mąki pszennej typ 450
kostka margaryny
5 dużych jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 filiżanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
wiśnie drążone ze słoika(takiego litrowego)
2 jabłka




Sposób przygotowania:
Na stolnicy(lub blacie lub po prostu w dużej misce) zagnieść mąkę, margarynę, żółtka jaj(białka oddzielić i