menu

Camembert pieczony z ziołami

Na długie jesienno- zimowe wieczory warto przygotować sobie listę przekąsek, które umilą nam czas oczekiwania na wiosnę:) Dzisiaj propozycja banalnie prosta, sycąca, pyszna i idealna do wina:)


pieczony camembert, camembert z piekarnikaSkładniki(na 2 porcje):
2 serki camembert
miks ulubionych suszonych ziół
konfitura z żurawiny
ciepłe ciabatty albo bagietka



















Sposób przygotowania:
Serki układamy na arkuszu papieru śniadaniowego, nacinamy u góry w szachownicę i posypujemy ziołami. Camembert zawijamy papierem, ale nie za ciasno, tylko żeby był osłonięty arkuszem na którym leży i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut. Podajemy od razu, w towarzystwie świeżego białego pieczywa( najlepiej ciepła bagietka lub ciabatta) i z dodatkiem konfitury z żurawin. Gotowe!

Smacznego:)

Zupa ogórkowa z curry i Konkurs!!!!

Kolejny wpis z serii 2in1 czyli przepis i konkurs dla Was:) Być może pamiętacie, że jakiś czas temu byłam na spotkaniu Przyjaciół Winiary podczas którego degustowaliśmy zupy Jak u Mamy w nowych odsłonach. Stąd pomysł na dzisiejszą wersję ogórkowej- z dodatkiem curry( podczas spotkania testowaliśmy ogórkową z curry i mleczkiem kokosowym). Jeśli chcecie poznać nowy smak ogórkowej to macie dwie możliwości: albo użyć jako bazy Zupy Jak u Mamy Ogórkowej i dodać curry i (opcjonalnie) mleko kokosowe albo możecie zrobić moja wersję(wymaga więcej czasu i zaangażowania, ale jest pyszna!)- wybór należy do Was:)


Składniki:
zupa ogórkowa, zupa z ogórków, zupa z curry
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
mały seler
średni por( jasna cześć)
1 biała cebula
kilka ziemniaków
5 mocno ukiszonych ogórków
40dag żeberek
100ml śmietany 18%(albo mleka kokosowego)
1/2 pęczka koperku
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
pieprz, sól
curry
olej








Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebule pokrojoną w piórka. Następnie dodać obrane i pokrojone; marchewki,pietruszki, seler, ziemniaki oraz liście laurowe i ziele angielskie- całość zagotować. Gdy warzywa częściowo zmiękną dodać żeberka- całość gotować na wolnym ogniu. Ogórki zetrzeć na tarce na największych oczkach i dodać do garnka gdy mięso i warzywa będą całkiem miękkie. Gotową zupę zabielić: śmietanę wymieszać z chochlą gorącej zupy i łyżeczką curry- całość wlać do garnka mieszając zupę. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Gotowe!

Moja wersja jest ze śmietaną zamiast mleka kokosowego z bardzo prozaicznej przyczyny- zapomniałam go kupić:) Ale zaręczam wam, ze próbowałam tej wersji i jest bardzo intrygująca:)





A teraz czas na konkurs!!!!

Konkurs współorganizuje z marką Winiary, która jest fundatorem nagród:) Będzie, jak zapewne się domyślacie w temacie zup:)

zasady konkursu:
-konkurs trwa tydzień(27.09-04.10).
-żeby wziąć udział w zabawie należy pod tym wpisem lub na moim facebooku napisać odpowiedź na pytanie: Jaka zupa jest dla Ciebie smakiem dzieciństwa?
-a do wygrania 3 zestawy zawierające produkty z linii zupy Jak u Mamy oraz akcesoria kuchenne( nożyczki do ziół albo zabawna obieraczka do warzyw)
-wyniki konkursu będą dostępne na moim facebooku:)







Zapraszam serdecznie do zabawy:)

D.






Jesienna sałata z oscypkiem, burakiem i szpinakiem

Dzisiaj propozycja fajnej sałatki na bazie szpinaku, a głównym bohaterem jest oscypek. Dodałam też upieczonego buraka, bo jego słodycz fajnie kontrastuje z wyraźnym smakiem oscypka. A do tego winegret z dużą ilością słodkiej borówki- pyszne:)

sałatka z oscypkiem


Składniki( na 4 porcje):

ok. 300g świeżych listków szpinaku
kilka ugotowanych brukselek
2-3 pomidory
1 czerwona cebula
ok. 400g oscypka
1/2 pęczka szczypiorku
duży burak upieczony na miękko

winegret:
70ml oliwy z oliwek
30ml octu balsamicznego
4 łyżki borówki ze słoika
1 łyżka musztardy sarepskiej
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól




Sposób przygotowania:


Zupa- krem z białych warzyw z wędzonym łososiem

Jesień wystartowała a wraz z nią sezon na zupy:) Lubię zupy w formie kremu, bo są super pożywne, rozgrzewające i idealnie pasują na jesień. Dzisiaj zupa z białych warzyw, bardzo delikatna, z dodatkiem sera i przełamana wędzonym łososiem- dla mnie bomba!



Składniki:
zupa krem z łososiem, zupa krem z białych warzyw
1/2 małego kalafiora
1 mały seler
2 korzenie pietruszki
1/2 dużej cebuli
 4-5 ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
150g twardego, intensywnego w smaku sera(u mnie cheddar)
50g łososia wędzonego pokrojonego w plasterki
posiekana natka pietruszki do przybrania
sól, pieprz
oliwa z oliwek











Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić posiekana cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać pokrojoną w średnią kostkę pietruszkę, seler, ziemniaki i podzielony na mniejsze cząstki kalafior. Całość zalać wodą do powierzchni warzyw i gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać starty na grubych oczkach ser i mieszając poczekać aż się rozpuści. Całość zestawić z ognia, zblendować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekanym łososiem i natka pietruszki. Gotowe!


Smacznego:)

Risotto z zielonymi warzywami

Uwielbiam risotto! I to dosłownie w każdej wersji "dodatkowej": i z mięskiem i owocami morza i z rybami i z warzywami również. Dzisiaj propozycja bardzo warzywna, bo jako dodatków do ryżu użyłam różnych zielonych warzyw:

risotto z zielonych warzyw, risotto z warzywamiSkładniki:
200g (2 porcje) ryżu do risotto
szklanka białego wytrawnego wina
litr bulionu drobiowego
ok. 200 g młodego świeżego szpinaku
1/2 niedużej cukinii
garść zielonej fasolki
mały por (jasna część)
pęczek szczypiorku
łyżka masła
 pieprz, sól
 oliwa z oliwek












Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany dość drobno por i przesmażamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy ryż i czekamy aż się zeszkli. Gdy ryż się zeszkli dolewamy wino i odparowujemy na mniejszym ogniu. Kiedy wino zostanie prawie całkiem wchłonięte przez ryż dodajemy część bulionu i postępujemy jak z winem- czynność powtarzamy do momentu aż ryż całkiem wchłonie bulion. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną na około 2 cm kawałki fasolkę, cukinię w półplastrach oraz liście szpinaku( dokładnie umyte i osuszone) lekko rozdrobnione. Gdy ryż nabierze odpowiedniej , kremowej konsystencji, a warzywa zmiękną dodajemy masło, posiekany szczypiorek, świeżo zmielony pieprz i ewentualnie, jeśli to konieczne, sól. Gotowe!


Smacznego:)

Konfitura malinowa

Jak już kiedyś pisałam nie mam opcji przechowywania miliona słoików z przetworami, ale na kilka zawsze się miejsce znajdzie:) Dzisiaj konfitura malinowa- słodka, pyszna i prosta:) Idealna do kanapeczek( koniecznie z ciepłą bułką), ciastek albo do słodzenia herbaty.

konfitura malinowa, konfitura z malin
Składniki:
750 malin
3/4 szklanki cukru






Sposób przygotowania:
Maliny wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, całość mieszamy dokładnie. Zaczynamy podgrzewać na

pancakes z ricotty z musem malinowym

Placuszki powstały po przeczytaniu TEGO wpisu u Gruszki z Fartuszka- miałam szczęście, że ricotta była pod ręką:) U mnie trochę pozmieniane proporcje. a placuszki wyszły boskie, delikatne i szybko zniknęły:)




Składniki:
150g ricotty
szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
jajko
2 łyżki oleju ryżowego
3/4 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu greckiego

mus:
150g malin
łyżka cukru pudru




Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać- można ręcznie- ja użyłam miksera. Smażymy małymi porcjami na

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem porowym

Pełne aromatu, smaku i całkiem proste w przygotowaniu przekąski- oto moja dzisiejsza propozycja. Lubię tego typu dania, bo są świetne i jako samodzielne danie i jako element dłuższego menu. Świetnie sprawdzą się również jako imprezowa przekąska. Można podawać na zimno jednak najlepiej smakują ciepłe, świeżo wyjęte z piekarnika.


Składniki(na 12 sztuk):
1 rolka ciasta francuskiego
1 duży por
100g boczku wędzonego
garść siekanych świeżych ziół( bazylia, oregano, szałwia, lubczyk,tymianek )
150g żółtego sera o intensywnym smaku
pieprz
oliwa z oliwek
















Sposób przygotowania:
Por dokładnie oczyścić i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni i dodać posiekany por, boczek, posiekane zioła- całość smażyć do momentu aż por się zeszkli. Na końcu doprawić pieprzem. Płat ciasta francuskiego podzielić na 12 równych kwadratów. Kwadraty z ciasta umieścić w formie do muffinek( tak łatwiej uformować "sakiewki"). Na dno każdej sakiewki włożyć porcję startego sera, następnie porcję farszu i "zamknąć" brzegi. Sakiewki piec w 200 stopniach aż zaczną się rumienić. Gotowe!


smacznego:)

Mojito

Klasyka gatunku, podstawa podstaw i za razem mój najukochańszy i najulubieńszy( czy jest takie słowo?) drink- mojito. co tu więcej pisać- do dzieła:)




Mojito, mohito




Składniki(na 1 drinka):

50ml białego rumu
1 limonka
kilkanaście listków mięty
łyżka brązowego cukru
kilka kostek lodu
woda gazowana


Sposób przygotowania:

Limonkę sparzyć, pokroić na ósemki i wrzucić do wysokiej szklanki. dodać cukier i 3/4

Pyszne muffinki kakaowo- miętowe

Dawno nie było u mnie nic na słodko:) Już się zatem poprawiam:) Jakiś czas temu kupiłam cudowny brązowy cukier aromatyzowany miętą- od razu wiedziałam, że będzie idealny do jakiegoś słodkiego "wynalazku". Mięta świetnie komponuje się z kakao- tak powstał pomysł na te muffinki:)


muffinki kakaowo- miętowe


Składniki(na 12 sztuk):
szklanka mąki
1/2 szklanka brązowego cukru miętowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
1 jajko




Sposób przygotowania:
 Suche składniki dokładnie połączyć ze sobą. Do powstałej mieszanki dodać składniki mokre i wymieszać-

Tarta z gorgonzolą i boczkiem

Bardzo lubię wytrawne tarty. Są super jako obiad, a i w roli drugiego śniadanka sprawdzają się nieźle:)
Dzisiaj propozycja bardzo aromatyczna i sycąca.

Składniki:
tarta z gorgonzolą i boczkiem
ciasto:
Szklanka mąki
 ok. 100g masła
płaska łyżeczka soli
żółtko z 1 dużego jajka

farsz:
100 g wędzonego boczku w plastrach
150g gorgonzoli
300ml śmietanki 30%
2 jajka
1 cebula
oliwa do smażenia
pieprz









Sposób przygotowania:
ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce ok. 30 minut. Po schłodzeniu ciastem wyłożyć formę, całość przykryć pergaminem i obciążyć np. grochem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.

farsz:Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebule pokrojoną w kosteczkę. Następnie dodać pokrojony dość drobno boczek i chwilę przesmażyć razem. Zalać śmietanką i dodać gorgonzolę( najlepiej podzieloną na małe kawałki- szybciej się rozpuści). Rozpuszczać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. doprawić pieprzem do smaku.
Na sam koniec dodać rozkłócone jajka i energicznie wymieszać. Całość zdjąć z ognia i przelać na podpieczony spód. Piec około 10 minut- do momentu aż całość się zetnie i zacznie się rumienić. Gotowe!

Smacznego:)



Rosół drobiowy i KONKURS z Makaronem Międzybrodzkim

Dzisiaj podstawa podstaw kulinarnych czyli rosół drobiowy. Trochę czasu potrzeba by przygotować to danie, ale warto się postarać, bo oprócz smacznego obiadku, gdy zrobimy większy garnek mamy po odcedzeniu warzyw super bazę do wielu innych dań.  a na koniec jeszcze mały konkurs dla Was:)



rosół drobiowy, rosół z kury, bulion drobiowySkładniki( na 4 litrowy garnek):
2-3 udka z kurczaka( to zależy od wielkości udek)
1 średni seler
5-6 marchewek
2-3 pietruszki
biała cześć z 1 dużego pora
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
 pęczek natki pietruszki
makaron typu krajanka( u mnie 5 jajeczna krajanka Międzybrodzka)












Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, jeśli są bardzo duże pokroić na spore kawałki. Do garnka nalać około 3 litry zimnej wody, dodać przygotowane warzywa, 1/2 pęczka natki pietruszki( w całości, najlepiej związać nitką żeby się nie rozpadło) oraz ziele angielskie i liście laurowe- zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Następnie do gotujących się warzyw dodać udka. Zmniejszyć ogień do minimum i na wolnym ogniu gotować około dwóch godzin uwarzając by nie doprowadzić do wrzenia. Na końcu doprawić solą do smaku. Ja podaję rosół z marchewką pokrojona na kawałki, posiekaną (pozostała część pęczka) natką pietruszki oraz makaronem. Gotowe!

Rada!Po odcedzeniu warzyw i mięsa powstaje nam bulion idealny np. do rissotto. Ja zawsze przechowuję taki wywar w zamrażalniku- idealny sposób by nie gotować wywaru za każdym razem.


A na koniec wspomniany wcześniej konkurs:)
Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania zestaw Makaronów Międzybrodzkich. Według mnie to produkty warte uwagi- makaron w rosołku sprawdził się idealnie:)
Ponieważ ja byłam zadowolona chciałabym i Wam dać możliwość spróbowania tych produktów. W związku z tym mam dla Was małą zabawę, w której do zgarnięcia są 3 zestawy Makaronów Międzybrodzkich (jeden większy i dwa mniejsze).

Co trzeba zrobić, by wziąć udział w zabawie?

Wystarczy pod tym wpisem zostawić komentarz w postaci ciekawego zdania zawierającego słowo "makaron" oraz adresem e-mail do kontaktu:)

Zabawa trwa tydzień czyli 12.09.2012 do 19.09.2012

Wyniki ogłoszę do trzech dni od zakończenia zabawy na moim fanpage'u na facebooku( dlatego warto polubić:) KLIK KLIK


Pozdrawiam,
D

Wyniki konkursu "Kocham wakacje"

Kochani! wakacje już za nami, konkurs za nami- czas na wyniki!




Miejsce 1



Miejsce 2



Miejsce 3



Gratulacje!!!!




W kwestii nagród z osobami, które zdobyły poszczególne miejsca skontaktuje się osoba z "Doceń polskie"- współorganizatora konkursu:)

Bardzo dziękuję za zainteresowanie konkursem i zapraszam do brania udziału w kolejnych zabawach:)


pozdrawiam,
D

Versatile Blogger Award

Dzisiaj troszeczkę inny post- uchylę troszkę drzwi do mojego świata. A to dzięki Kuchni domowej Ani, która przyznała mi nominację Versatile Blogger Award za co serdecznie dziękuję:)


A teraz może powiem o co właściwie chodzi:), czyli zasady zabawy:

  •  nominować 15 blogów, które twoim zdaniem na to zasługują
  • poinformować o tym fakcie autorów nominowanych blogów
  • ujawnić 7 faktów dotyczących samego siebie
  • podziękować nominującemu blogerowi u niego na blogu
  • pokazać nagrodę The Versatile Blogger Award u siebie na blogu


To może teraz te kilka słów o mnie:

  • strasznie jestem niecierpliwa 
  • wielka gaduła ze mnie
  • uwielbiam wszelkie podróże i wycieczki
  • bardzo lubię książki- i te kucharskie i inne, bo uważam że czytanie jest super
  • jestem mega panikarą
  • czasami jestem strasznym leniuchem i zamawiam jedzenie na telefon:)
  • nienawidzę zmywać naczyń, no po prostu nie cierpię




A do dalszej zabawy zapraszam: