menu

Sałata z mozzarellą i pieczonym kurczakiem

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię obiad w formie sycącej sałaty- świetnie sprawdza się w ciepłe letnie dni. Dzisiaj właśnie taka propozycja- smacznie, kolorowo i sałatkowo;)



sałata z mozzarella, kurczakiem, oliwkami



Składniki( na dwie porcje):

2 garści mixu ulubionych sałat
2 filety z piersi kurczaka
1 opakowanie mozzarelli w kulkach( u mnie mozzarella OSM Skierniewice)
garść zielonych oliwek bez pestek
2 pomidory np. malinowe
sok z 1 cytryny
1 biała cebula
sól, pieprz, słodka papryka
ulubione suszone zioła

plus winegret: z tego posta






Sposób przygotowania:


Podstawowy sos pomidorowy

Pomidory i makaron i mamy szybki i pyszny obiad. Dla mnie osobiście idealny! Proponowany przeze mnie sos ma też jedną ważną zaletę- można go dowolnie modyfikować i wzbogacać. możemy dorzucić do niego kilka ulubionych składników i mamy obiad "na bogato":)

Składniki:
puszka pomidorów krojonych(można również użyć podobnej ilości świeżych pomidorów)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1/2 pęczka posiekanej bazylii
starty parmezan do posypania
sól, pieprz















Sposób przygotowania:
Na dużej ilości oliwy zeszklić posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pomidory i dusić na wolnym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje( zredukuje się sok z pomidorów). pod koniec dodać przyprawy ,bazylię i dokładnie wymieszać. podawać z ulubionym makaronem, posypane parmezanem. Gotowe!



Smacznego:)

Placki ziemniaczane z sosem kurkowo- śmietanowym

Fanką ziemniaków gotowanych nie jestem- ale za to placki ziemniaczane, złociste i chrupiące uwielbiam! Zwłaszcza gdy występują w takim smakowitym towarzystwie jak sos kurkowo- śmietanowy- pycha!


placki ziemniaczane, sos kurkowy
Składniki:
na placki:
4-5 dużych ziemniaków
1 całe jajko
mąka
sól, pieprz, zioła suszone
olej do smażenia( u mnie Olej Kujawski 3 ziarna )

sos:
2- 3 garści oczyszczonych kurek
1 cebula
300 ml słodkiej śmietanki 30%
łyżka masła
pęczek pietruszki
2 łyżki otartego parmezanu
sól, pieprz







Sposób przygotowania:
Placki: Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać jajko, przyprawy i mąkę( ilość mąki zależna jest od tego, jak dużo wody mają w sobie ziemniaki) tak, by masa była lekko płynna, kleista i nie za sucha. Placki smażyć na głębokim( około 1 cm)mocno rozgrzanym oleju, z dwóch stron na złocisty kolor. Próbowałam smażyć placki na suchej patelni albo małej ilości tłuszczu, ale niestety idealnie chrupiące i złociste wychodzą tylko gdy są dobrze wysmażone na dużej ilości tłuszczu.
sos: cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki- poddusić chwilę. następnie dodaćśmietankę i zredukować ją nieco na wolnym ogniu. na koniec dodać posiekaną pietruszkę, sól pieprz i parmezan dla podkręcenia smaku i zagęszczenia. Gotowe!

Smacznego:)

P.S. Moi drodzy! przypominam o trwającym konkursie! Wspaniałe nagrody czekają:) możecie sobie zrobić wakacyjne zdjęcie np. z wymienionym olejem, gdyż jest to produkt z godłem "Doceń polskie"


Kaczka faszerowana pieczarkami

Mój mąż od dłuższego miał ochotę na pieczoną kaczkę. Cóż było począć- zrobiłam w końcu:)
W sumie zawsze bałam się kaczki, że niby to trudne i w ogóle. Przekonałam się jednak jakiś rok temu, że tak naprawdę nie taki diabeł straszny:) W sumie nie ma z nią tak wiele pracy, a efekt jest super:)

kaczka pieczona faszerowanaSkładniki:
1 kaczka
30 dag pieczarek
2 cebule
pęczek świeżego majeranku
sól, pieprz

do podania:
u mnie puree ziemniaczane
borówka














Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej, wieczorem kaczkę dokładnie przepłukać, wysuszyć i natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Do środka kaczki włożyć posiekaną cebulę i 2/3 pęczka majeranku( najlepiej rozgnieść gałązki dla wydobycia aromatu)- odstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem dofaszerować kaczkę pokrojonymi  dość drobno pieczarkami. Pozostałymi pieczarkami i majerankiem obłożyć kaczkę z zewnątrz. Piec kaczkę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku pod przykryciem do momentu aż wytopi się z niej tłuszcz. Wtedy wyjąć, odlać większość i wstawić z powrotem do pieca. Od czasu do czasu polewać odłożonym tłuszczem żeby mięso nie obeschło. Piec, w zależności od wielkości kaczki, do momentu aż skóra z zewnątrz będzie rumiana a mięso zacznie odchodzić od kości. moja propozycja podania: z puree ziemniaczanym i borówką. Gotowe!

Smacznego:)

Prosta sałatka ziemniaczana

Dzisiaj jedna z moich ulubionych szybkich sałatek-sałatka z ziemniaków, ogórków małosolnych ze szczypiorkiem. Ta sałatka super sprawdza się jako samodzielne danie jak i dodatek np. do grilla.
Do przygotowania sałatki użyłam  Majonez kielecki, produkt z godłem "Doceń polskie".

Składniki:
5-6 średnich, ugotowanych ziemniaków
2 ogórki małosolne(mogą być też kiszone)
1 średnia cebula
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
















Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w kostkę(nie za drobno, żeby się nie rozpadły). Dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki, drobno posiekaną cebulę i szczypiorek. całość mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe:)

Smacznego:)

Pomysł na... papirus

Już to pisałam, wiem, ale napiszę jeszcze raz- fajnie być Przyjacielem Winiary:) Dzięki temu dostałam do przetestowania, przedpremierowo nowość-"Pomysł na... papirus". Trochę się zdziwiłam- właściwie byłam bardzo zaintrygowana:) Bo to w sumie...pergamin jest. Ale za to jaki! Dziesięć minut(dosłownie!) i mam mega soczystego kurczaka i do tego są aż trzy różne warianty smakowe do wyboru- dla każdego coś miłego:) Polecam, bo mi osobiście pomysł bardzo się spodobał... i ten efekt zaskoczenia- mega!:) A co potrzebujemy:

pomysł na...papirusSkładniki:
2 filety z kurczaka
pomysł na papirus( u mnie czosnkowy z ziołami)
mix sałat
czerwona cebula
pomidor

winegret:
1/3 oliwy
1/3 octu balsamicznego
1/3musztardy francuskiej
sól, pieprz
















Sposób przygotowania:
Filety przecinamy tak, by powstały nam 4 płaskie kotlety. Każdy według instrukcji smażymy w papirusie. W międzyczasie przygotowujemy sałatę: na sałacie układamy pokrojoną w półplasterki cebulę i pomidory. winegret: wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę( najwygodniej w słoiku z nakrętką) i polewamy sałatę. Wykładamy na sałatkę kurczaka. Gotowe!


Smacznego:)

Lassi z mango

Moi mili dzisiaj coś pysznego, sycącego i orzeźwiającego jednocześnie- lassi z mango. To niby koktajl niby deser z kuchni indyjskiej, który jest po prostu wyśmienity:) Zakochałam się w nim od pierwszego łyczka. Długo chodziłam wokół tego przepisu( pochodzi z książki, którą dostałam na urodziny od Natalki i Piotrka( wielkie dziękuję:) ) "Kuchnie świata" National Geographic- super książka). Nieco go zmodyfikowałam i oto jest:

lassi z mango, mango lassi


Składniki( na 2 duuże porcje):
2 średnie, mocno dojrzałe mango
400ml jogurtu greckiego
garść kostek lodu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru-pudru
szczypta soli




Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest mało słodkie można

Halibut na roszponce ze smażonymi kurkami

Dzisiaj i ryby i grzyby- istne szaleństwo i eksplozja smaków:) Czasami lubię sobie tak zaszaleć i  mam ochotę na tyle różności na raz:)

Składniki(na 2 porcje):
2 dzwonka halibuta
2-3 garści kurek
1 czerwona cebula
2 garści roszponki
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny

plus winegret z tego posta





Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć i ponacinać skórę. Następnie skropić sokiem z 1/2 cytryny( jeśli owoc jest mało soczysty dodać sok z całej cytryny), natrzeć solą pieprzem i odrobiną ostrej papryki- odstawić do lodówki na godzinę.
Halibuta przesmażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron, przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć 1/2 pęczka pietruszki, polać oliwą i piec w piekarniku do momentu aż ryba się zetnie.
W międzyczasie przygotowujemy kurki: na roztopionym maśle zeszklić cebulę, dodać oczyszczone i ewentualnie pokrojone grzyby i udusić(ok. 10 minut). Pod koniec duszenia dodać pozostały sok z cytryny i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu- powstanie nam sosik cytrynowo-maślany. Na końcu doprawić grzyby solą i pieprzem.
Sałatę wymieszać z posiekaną pozostałą częścią pietruszki, polać winegretem. Gotowe!

Smacznego:)

Kakaowe gwiazdki z polewą czekoladową

Tak już czasem mam, że jakiś smak przypada mi do gustu na jakiś czas i nie chce się odczepić:) Bardzo lubię kruche ciasto, a jeśli jest na słodko i z dodatkiem kakao to już jest w ogóle bajka:)
W paczce od "Doceń polskie" dostałam między innymi polewę czekoladową Emix. szybko się przygotowuje więc w przypływie chwili polałam nią ciasteczka:)  Wyszło podwójnie słodko:)






Składniki:
60g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
6 łyżek mąki
łyżka kakao

polewa czekoladowa Emix

Sposób przygotowania:
wszystkie składniki(oprócz polewy) zagniatamy na jednolitą masę i odkładamy na 15minut do zamrażalnika.

Dorsz w kokosowej panierce

Lubicie ryby? ja bardzo:) Kolejna propozycja to dorsz ale trochę inaczej opanierowany- w wiórkach kokosowych. Żeby przełamać smak podałam go z sosem sojowym. Z tą delikatną panierką trzeba uważać- po pierwsze by była rumiana a nie spalona, a po drugie by nie odpadła:) ale mimo to warto się postarać:)

ryba panierowana kokosemSkładniki:
1 duży filet z dorsza
sok z 1/2 cytryny
garść wiórków kokosowych
sól, pieprz
olej do smażenia
sos sojowy
















Sposób przygotowania:
Rybę umyć ,osuszyć pokroić na kawałki. Kawałki ryby namoczyć w soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu- marynować ok. 1 godziny. Rybę opanierować w wiórkach, lekko dociskając z każdej strony. Smażyć na dość głębokim, rozgrzanym oleju do momentu aż wiórki nabiorą złotego koloru. Gotowe!

Smacznego:)

Marchewka glazurowana z tymiankiem

Jakoś tak się stało, że w mojej kuchni zmaterializowała się całkiem spora ilość malutkich, słodkich karotek. Od razu wiedziałam, że rzucę je rodzinie na pożarcie w postaci najpyszniejszej z możliwych- czyli z masełkiem, przyprawami i tymiankiem:)

marchewka glazurowanaSkładniki:
2-3 garści malutkich karotek
łyżka masła
sól, pieprz
cukier
kilka gałązek świeżego tymianku

















Sposób przygotowania:
Marchewki czyścimy, "oskrobujemy" skórkę i dusimy na niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli do miękkości. Gdy marchewki zmiękną, a woda częściowo odparuje dodajemy masło, cukier(do smaku), listki tymianku i pieprz. Czekamy aż marchewki ładnie połączą się z przyprawami i obtocza w rozpuszczonym masełku. Gotowe!

Smacznego:)

Tamarynowa Osada- spotkanie blogerów z wielkopolski

W minioną sobotę dzięki "Doceń polskie" miałam szansę uczestniczyć w spotkaniu wielkopolskich (i nie tylko) blogerów:) Spotkanie odbyło się w malowniczym miejscu w powiecie międzychodzkim, czyli w Tamarynowej Osadzie.
Mieliśmy okazję kosztować lokalnych specjałów kulinarnych, obejrzeć pokaz produkcji sera smażonego oraz sami pogotować pod czujnym okiem szefa kuchni:)
Nasza wspólna zupka z kurek z fasolką szparagową z kozim serem i makaronem Międzybrodzkim była pyszna:)

W roli dania głównego wystąpiły popisowe dania Szefa Kuchni:
-pierś kaczki w marynacie śliwkowej z dodatkiem cykorii i orzechów na miodowym vinaigrette
- schab w trawie żubrowej wraz z buraczkami glazurowanymi w porto, puree buraczanym i pianą jabłkową

A to wszystko zapijane pysznymi winami i nalewką ziołowa Dąbrowski.

Nie mogę nie wspomnieć również o wspaniałych zwierzątkach, które zamieszkują to piękne miejsce, przede wszystkim o śwince Chrumci, która skradła me serce:) 

Pozostawiam Was ze zdjęciami, których udało mi się niestety zrobić tylko kilka. Świadczy to jednak tylko i wyłącznie o tym jak świetnie się bawiłam- notorycznie zapominałam pstrykać fotki:)
Jeśli macie ochotę obejrzeć więcej zdjęć zapraszam na fanpage Doceń polskie.

Dziękuję Wszystkim za miło spędzony czas oraz organizatorom za fantastyczną wycieczkę:)










A na sam koniec Ona- CHRUMCIA!!!:)
 

Frappe czyli orzeźwienie po grecku

Nie wiem jak u was, ale w Wielkopolsce upały szaleją. A jak upały to i coś zimnego by się przydało. Dlatego szybciutko złapałam za shaker i mam frappe:)


frappeSkładniki(na 1 dużą kawę):
1-2 łyżeczki kawy mrożonej
miarka wody
garść kostek lodu
mleko do uzupełnienia
1/4 miarki syropu klonowego(opcjonalnie)


















Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i mieszamy. Przelewamy do szklanki całą zawartość. Jeśli ktoś nie ma shakera można użyć np. słoika:). Jeśli chcemy by przyjemność była jeszcze większa dodajemy na wierzch chmurkę bitej śmietany:) Gotowe!

Pyszne.pl i mini konkurs!!!!

Kilka dni temu miałam okazję przetestować jak funkcjonuje portal pyszne.pl, który umożliwia zamawianie jedzenia przez internet. Choć osobiście rzadko korzystam z jedzenia "na telefon" chętnie przetestowałam.


Na czym to polega?
Mamy możliwość w jednym miejscu przejrzeć oferty wielu lokali, porównać je, wybrać najlepszą dla nas i zamówić za pośrednictwem sieci jedzenie z wybranej restauracji. Po złożeniu zamówienia dostajemy potwierdzenie mailem, kontakt do lokalu (numer tel.) i sms-a z przybliżoną godziną dostawy i czekamy na jedzonko:)


Moja opinia:
Ciekawa opcja dla osób zabieganych, często korzystających z takiej formy organizowania sobie posiłków(jedzenia "na telefon")- spory wybór lokali( z każdym dniem pojawiają się nowe), różne formy płatności do wyboru oraz punkty, które można wymienić na darmowe jedzenie. 
Myślę, ze jest to opcja warta zapoznania się z nią.


Coś miłego dla Was:)

A dla tych z Was, którzy chcieliby spróbować jak działa portal mam mały konkurs, w którym do wygrania jest bon o wartości 30 zł do wykorzystania w pyszne.pl.


Co należy zrobić żeby wziąć udział w konkursie?


Wystarczy pod tym wpisem w jakiś zabawny sposób wyrazić chęć przetestowania pyszne.pl i podać swój mail.


Zabawa potrwa do najbliższej soboty- 25 sierpnia, a Zwycięzcę ogłoszę w niedzielę na moim facebooku  i poinformuję mailowo.


Pozdrawiam,
D