menu

Leczo na szybko z chorizo

Całe moje gotowanie coś ostatnio na lenia:) Ale cóż to chyba wakacyjny klimat mi się udzielił:) dzisiaj szybkie leczo z chorizo. Jakoś nie przepadam za zwykłą kiełbasą a chorizo super się wpisuje ze swoją "paprykowatością" do tego dania( osobiście używam tego ze sklepu na B. i jestem zadowolona:) ) Jak zrobić:

leczo na szybkoSkładniki:
1 kiełbasa chorizo170g
2 średnie czerwone cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mała cukinia
3 obrane ze skóry pomidory malinowe
pieprz
oliwa














Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy kiełbasę pokrojoną na plasterki i posiekaną cebulę- podsmażamy. Dodajemy pokrojone w średniej wielkości kawałki papryki i posiekane pomidory. Dusimy około 10 minut. dodajemy cukinię pokrojona w plastry i dusimy dalej około 10 minut. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!

smacznego:)

Batoniki owsiane

Ten sposób na domowe batoniki wypatrzyłam kiedyś w jakimś programie w TV. Szybko mi mignął i nie pamiętam teraz dokładnie gdzie. Najbardziej zaciekawiła mnie w sumie podstawa tych batoników- mleko skondensowane. Byłam ciekawa czy zetnie się na tyle, by utrzymać w ryzach to co do niego domieszam- jak widać udało się:) Super sprawdzą się jako zdrowa przekaska w domu, pracy czy na pikniku.
Nie podaję dokładnych ilości wszystkich składników, bo trzeba samemu wyczuć czy już dość:) ale o tym za chwilę:


batoniki owsiane




Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego
1 1/2 płatków owsianych
ulubione bakalie: u mnie same suszone owoce:
morele, śliwki, żurawina, rodzynki




Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy mleko. Dodajemy płatki i mieszamy by dokładnie się połączyły z mlekiem. Dodajemy

Konfitura z jagód

Jak już ostatnio pisałam wizyta w lesie zaowocowała sporym zbiorem jagód. Po tym jak objedliśmy się jagodzianek a jagody nadal nie zniknęły postanowiłam zamknąć je w słoiczku. Zrobiłam prostą konfiturę jagodową- dzięki niej nawet jak jagody znikną będziemy mogli znów zaszaleć z jagodziankami:)


konfitura z jagód




Składniki(na słoiczek jak na zdjęciu):

1 1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru




Sposób przygotowania:

Sok wiśniowo- miętowy bardzo orzeźwiający

A tym razem czas na orzeźwienie! upały nie odpuszczają( i bardzo dobrze) więc się chłodzimy:)
Moja propozycja ochłodzenia to sok z wiśni ze sporym dodatkiem mięty- cudownie orzeźwia zwłaszcza podany z kilkoma kostkami lodu:)

sok wiśniowo- miętowy


Składniki(na 1,5l soku):
1 kg wiśni
1/2 dużego pęczku mięty
cukier- w zależności od tego jak kwaśne są wiśnie





Sposób przygotowania:
Owoce i miętę zalewamy około 2 litrami wody i zagotowujemy. Gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum i jeszcze przez około 30-40 minut gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec sprawdzamy kwaskowatość i dosładzamy w miarę potrzeb:) Gotowe!

Smacznego!

Sorbet arbuzowo-truskawkowy z miętą

Upały rządzą!:) mnie to cieszy:) Jak upały to i odpowiednio trzeba się chłodzić:) Najlepiej w tej roli sprawdzają się sorbety. Mój ma w sobie dodatkowo miętę-orzeźwienie więc gwarantowane:)


sorbet truskawkowo-arbuzowy z miętą




Składniki:
1/2 kg arbuza
1/2 kg truskawek
1/2 dużego pęczka mięty ogrodowej




Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Przelewamy do naczynia z zamknięciem i wstawiamy do

Łosoś pieczony na sałacie z pieczonymi ziemniaczkami

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Lubię go właściwie pod każdą postacią- wędzonego, smażonego, pieczonego. Dzisiaj propozycja fajnego, lekkiego posiłku na upalne dni z łososiem w roli głównej. Jak przygotowuję:

łosoś pieczonySkładniki:
2 porcje fileta z łososia
kilka ziemniaków
mix sałat
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz,
ulubione zioła suszone
oliwa

winegret:
1/3 musztardy francuskiej
1/3 oliwy z oliwek
1/3octu balsamicznego
sól, pieprz




Sposób przygotowania:
Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach( tak żeby były lekko niedogotowane). Następnie kroimy na grube plastry i układamy w naczyniu do zapiekania-polewamy oliwą i posypujemy suszonymi ziołami.
Rybę posypujemy solą i pieprzem z dwóch stron.. Na rozgrzanej suchej patelni ścinamy rybę dwustronnie- tak by środek pozostał surowy. Rybę układamy na warstwie ziemniaków i wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na kilka minut- w zależności od wielkości porcji-chodzi o to by ryba ścięła się w środku a nie wysuszyła- jakieś 5-10 minut.
W między czasie przygotowujemy winegret- wszystkie składniki wkładamy do słoiczka, zakręcamy i mieszamy nim do powstania jednolitej masy.
Podajemy na sałacie, z pomidorkami, ziemniakami i polewamy na koniec całość winegretem. Gotowe!

Smacznego:)

Jogurt grecki, płatki zbożowe, borówki- czyli lekkie śniadanko

Gdy tylko mam czas(a mam go zawsze za mało) staram się trochę porozpieszczać fajnym śniadaniem. Latem lubię dania lekkie, przyjemnie sycące i najlepiej z owocami. Taka jest właśnie moja dzisiejsza propozycja- jogurt grecki a do niego płatki pełnoziarniste i boróweczki- pycha!


jogurt grecki, borówki, płatki zbożowe


Składniki:
garść płatków pełnoziarnistych
1/2 dużego jogurtu greckiego
garść borówek




Sposób przygotowania:
składniki układamy warstwowo: płatki, jogurt, borówki. Opcjonalnie można polać całość miodem. Gotowe!

Smacznego:)

Pancakes z mąki kukurydzianej z miodem i owocami

Pancakes to super propozycja na wiele pór dnia- mogą być drugim śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a od biedy nawet obiadem:) Moja dzisiejsza propozycja to wersja oparta na mące kukurydzianej z dodatkami w postaci miodu i owoców, które były akurat w domu:) Jak je zrobiłam:

pancakes z owocami



Składniki(na 2 małe porcje):
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mleka
duże jajko
łyżka brązowego cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka oleju ryżowego


do dekoracji:
miód
owoce



Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym na jednolitą masę. Placuszki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni  z dwóch stron na złoty kolor( nie przywrą ze względu na olej). Podawać na ciepło z miodem(lub jakimś syropem-np. klonowym) i owocami:) gotowe!


Smacznego:)

Jagodzianki- najprostsze na świecie

W weekend wybraliśmy się do lasu. Miało być  grzybobranie, ale nici z tego wyszły- grzyby znaleźliśmy  aż(!) 3:) Za to znaleźliśmy całkiem sporo jagód. A jak jagody to koniecznie muszą być jagodzianki. Przepis "powstał" na spontanie:) A co z tego wyszło i jak wyszło:


Jagodzianka z kruszonką




Składniki(na około 8 sztuk):
1/2 kostki drożdży
szklanka ciepłego mleka
czubata szklanka mąki
2-3 łyżki cukru
szczypta soli

jagody
cukier do osłodzenia jagód

kruszonka:
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
około 1/2 szklanki mąki

cukier puder






Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto(drożdże, mleko,maka,cukier, sól) wymieszać w misce na jednolitą masę-

Risotto z kurkami, zielonym groszkiem i kurczakiem

Sezon grzybowy rozpoczęty! A sezon zaczyna się zwykle od kurek- moje niestety pochodzą ze sklepu, ale planuję zapolować w lesie na własne zbiory:) Moja dzisiejsza propozycja to risotto z kurkami w roli głównej:) Jak zrobić:

risotto z kurczakiem, kurkami i groszkiemSkładniki:
Pół opakowania ryżu do risotto
500g kurek
duży filet z piersi kurczaka
puszka zielonego groszku
szklanka białego wytrawnego wina
500ml bulionu drobiowego
1 duża cebula
pęczek szczypiorku
oliwa z oliwek
łyżka masła
sok z połówki cytryny
pieprz,sól











Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 30minut.
Grzyby umyć, osuszyć, większe przekroić, podsmażyć na masełku, pod koniec podsmażania( jakieś 5-7 minut) skropić sokiem z cytryny i zostawić jeszcze na małym ogniu na jakieś 5 minut.
Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać ryż, poczekać aż zrobi się przeźroczysty i zalać winem. Gdy wino trochę odparuje, a trochę zostanie wchłonięte przez ryż zmniejszyć ogień i podlać odrobinę bulionem- czynność powtarzać do momentu aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Jeśli ryż nie będzie do końca miękki a skończy nam się bulion bez problemu można dolać odrobinę wody.
Do ryżu dodajemy kurki, groszek i podsmażonego na patelni po kurkach kurczaka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

 Smacznego:)





Plaster miodu

Dzisiaj moja wersja plastra miodu. Pamiętam, ze kiedyś widziałam ten odcinek, w którym Nigella zajadała te małe, złociste kąski. Jednak tak naprawdę do przygotowania mojej wersji skłoniły mnie te pyszności kupione w wersji sklepowej- jak by nie spojrzeć pyszne! Dlatego poszperałam tu i tam i postanowiłam zrobić swoją wersję( w oryginalnym przepisie zamiast miodu jest bodajże złoty syrop). A jak zrobić moją wersję:


plaster miodu Nigella


Składniki:
szklanka cukru
miód( w zależności od tego czy chcemy by plaster był bardziej karmelowy czy miodowy)od 1-4 łyżek płynnego miodu
płaska łyżeczka sody oczyszczonej





Sposób przygotowania:
Cukier i miód wymieszać w garnku(dobrze by był dość wysoki), ustawić na średni ogień żeby się powoli

Masło orzechowe

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię masło orzechowe. Lubię je na tostach, w formie batonów, w formie tarty z tego posta, jako dodatek do dań wytrawnych itp. Konsystencja masła "sklepowego" jest dla mnie bardzo gęsta, czasami za bardzo. Dlatego najlepiej zrobić masło orzechowe samemu. Zwłaszcza, ze to naprawdę prościzna:) A jak je zrobić:



masło orzechowe




Składniki:

ok. 70dag niesolonych orzeszków ziemnych
szczypta soli

koniecznie: robot kuchenny





Sposób przygotowania:

Bruschetta z pomidorami

Dzisiaj jedna z moich ulubionych przekąsek- bruschetta. Prosta, pyszna i nieziemsko aromatyczna. Dla mnie sekretem idealnej bruschetty są produkty- świeże, dobrej jakości, pełne aromatów. A robię ją tak:

bruschetta


Składniki( na 2 porcje):

2 ciabatty
2 dojrzałe pomidory
garść świeżej bazylii
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
łyżka octu balsamicznego

















Sposób przygotowania:

Krem z kalafiora

Szybki sposób na zdrowy obiadek to według mnie zupa- krem. Tym razem zapraszam na krem z kalafiora. A zatem:

krem z kalafioraSkładniki:
1 mały kalafior
5-6 ziemniaków
1 średnia biała cebula
150ml śmietanki 18%
pęczek koperku
sól
gałka muszkatołowa
















Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki.  Cebule pokroić na piórka. Wszystkie warzywa ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Gdy warzywa już będą ugotowane należy dodać do nich śmietanę i wszystko zblendować. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku świeżo otartą gałką muszkatołową. Gotowe!

Smacznego:)

oliwa z oliwek aromatyzowana tymiankiem

Cenię sobie domowy smak. Lubię sama przygotowywać "coś" z czego później powstaje "coś innego":) Dzisiaj prosty sposób na przygotowanie domowej aromatyzowanej oliwy z oliwek. U mnie wersja z tymiankiem, ale można kombinować dowolnie: A zatem:

Składniki:
oliwa z oliwek z tymiankiem

kilkanaście gałązek tymianku
0,7 oliwy z oliwek




















Sposób przygotowania:

Do butelki wkładamy gałązki tymianku, zalewamy oliwą i odstawiamy. Im dłużej postoi tym aromat będzie intensywniejszy. myślę jednak, że już po 2 tygodniach będzie całkiem, całkiem:)

Pozdrawiam!


prosta sałatka z indykiem, makaronem i winegretem

Dzisiaj prosta i idealna na letni obiad sałata. Wszystko dzięki prostym, lekkim ale i sycącym składnikom:) Skoro tak prosto i szybko to przechodzę do dzieła:

sałata z indykiem, winegretem i makaronem



Składniki(na dwie duże porcje):

2-3 sznycle z indyka
średnia sałata rzymska
kilkanaście pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
2 garści makaronu pełnoziarnistego
kilkanaście listków mięty
sól, pieprz, sok z cytryny, papryka słodka,


winegret:
1/3 części oliwy
1/3 części musztardy sarepskiej
1/3 części octu winnego
łyżeczka miodu
pieprz mielony







Sposób przygotowania:


Polityka plików cookies

Polityka odnosi się do plików cookies w obrębie blogu kuchenneszalenstwa.pl

Co to są pliki cookies?
Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
Pliki cookies nie zawierają danych osobowych.

Do czego używamy plików cookies?
Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych  do preferencji Czytelnika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Czytelnika  i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Czytelnicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Czytelnika

Jakie pliki cookies są używane?
Wyróżniamy dwa rodzaje plików cookies:
 – sesyjne - pliki tymczasowe, które pozostają na urządzeniu Czytelnika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). 
- stałe - pozostają na urządzeniu czytelnika przez czas określony w parametrach plików cookies albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez Czytelnika.

Czy można usunąć pliki cookies?
Tak. Przeglądarki internetowe zwykle są ustawione na automatyczne przyjmowanie plików cookies, ale można zmienić ustawienia przeglądarki tak by ciasteczka były zablokowane. Zablokowanie lub ograniczenie stosowania plików cookies może wpłynąć na niektóre funkcjonalności bloga.