menu

Cebulowe szaleństwo, czyli zupa cebulowa

Dzisiaj coś na rozgrzewkę- gorrąca zupa cebulowa:) Coś idealnego wprost na panujące wszędzie mrozy. Mam już dość zimy, mrozu i braku świeżych owoców i warzyw- marzy mi się sałatka owocowa, albo truskawki z bitą śmietanką:) A teraz powrót do lodowatej rzeczywistości, czyli jak rozgrzewamy się po spacerku.

Składniki:
1 litr bulionu( może być kostka)
1 marchewka
2-3 ziemniaki
kilka dużych cebul
3-4 ząbki czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
kminek
pieprz, sól
kilka kromek chleba
trochę oliwy
starty ser( ja użyłam parmezanu)









Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, kroimy na spore części. Czosnek obieramy i rozgniatamy ząbki nożem. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka na odrobinę rozgrzanej oliwy. Lekko przesmażamy i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy(kminek najlepiej rozetrzeć w moździerzu dla uwydatnienia aromatu) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż warzywa nie zmiękną.  Chleb kroimy w dużą kostkę, wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą(ja użyłam oleju rydzowego) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż grzanki się zarumienią. Zupę podajemy z grzankami i startym serem. Gotowe!
Smacznego:)

A Wy czym rozgrzewacie się w takie chłody?


Przepis dodaję do akcji:

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj propozycja pysznego, prostego deseru- ciasto marchewkowe:) Gdy pierwszy raz usłyszałam o takim "miksie" trochę się zdziwiłam, że marchewka w cieście, ale... zakochałam się od pierwszego ugryzienia:) A do tego krem cytrynowy z mascarpone- no pycha po prostu:)  Moja dzisiejsza wersja jest w formie torciku, ale można tworzyć marchewkowe muffinki, ciasto na blaszce i inne warianty:)


ciasto marchewkowe


Składniki:

1/2 szklanki oleju z ryżu
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
około 4-5 marchewek
1/2 szklanki kefiru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów nerkowca
garść płatków migdałowych
(bakalie możemy dowolnie miksować)
krem:
200ml mascarpone
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
 do posypania: prażone orzechy piniowe




Sposób przygotowania:

Jajka ucieramy z cukrem. dodajemy po kolei olej, utartą na drobnych oczkach marchewkę, kefir, 
 bakalie,

Cannelloni ze szpinakiem

Dzisiaj kolejna szybka i pyszna propozycja:) Cannelloni ze szpinakowym farszem. A wszystko to zapieczone pod grubą warstwą pysznego sera- jednym słowem smakowitość:) A teraz szybko co i jak:

Składniki:
kilkanaście rurek cannelloni
1/2 opakowania mrożonych liści szpinaku
200ml śmietanki słodkiej 18%
2-3 ząbki czosnku
1 camembert
garść żółtego sera
garść posiekanego świeżego lubczyku
pieprz, sól
oliwa z oliwek









Sposób przygotowania:
Na patelni przesmażamy czosnek na oliwie, dodajemy szpinak(gdy jest sezon najlepiej mrożony zastąpić świeżym) i zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem a gdy farsz będzie już gotowy dodajemy posiekany lubczyk, mieszamy i jeszcze moment trzymamy na ogniu. Formę do zapiekania smarujemy oliwą. Rurki faszerujemy dokładnie szpinakiem i układamy jedna obok drugiej, jak najciaśniej. Przykrywamy warstwą camemberta i zapiekamy pod przykryciem do momentu aż makaron zmięknie. Posypujemy dokładnie startym żółtym serem i wstawiamy do pieca do momentu aż ser się roztopi. Gotowe:)

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

Risotto z krewetkami

Ostatnio była ryba, a tym razem krewetki:) Owoce morza albo się kocha albo nienawidzi- ja jestem zdecydowanie w grupie pierwszej:) Uwielbiam wszystkie "morskie potwory":) Dzisiejszy przepis to propozycja prostego, pysznego i sycącego dania. A jeśli chodzi o risotto to uwielbiam taką kulinarną formę przekazu- można komponować w tym daniu co tylko dusza zapragnie i zapewne będzie pysznie:)
A oto co i jak:

Składniki:
ryż do risotto około 1 szklanki
2 średnie cebulki
szklanka białego, wytrawnego wina
1 litr bulionu(może być kostka)
2-3 ząbki czosnku
1 mała cukinia
opakowanie krewetek( ja miałam tygrysie)
około 10 pieczarek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
pęczek pietruszki
pieprz świeżo mielony
1 świeża papryczka chili
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulkę i papryczkę, czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i gotujemy mieszając do momentu aż ziarna zaczną robić się przezroczyste. Wlewamy wino i gotujemy do odparowania.Dodajemy posiekany czosnek- dzięki temu ryż nabierze aromatu, ale czosnek nie skarmelizuje się podczas podsmażania. Ryż zalewamy łyżką wazową bulionu i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Zalewamy kolejną porcją bulionu gdy poprzednia zostanie zaabsorbowana przez ryż- czynności powtarzamy do momentu aż ryż nabierze miękkości. Następnie dodajemy pokrojone na półplasterki cukinię i pieczarki oraz krewetki skropione sokiem z cytryny i gotujemy dalej do momentu aż warzywa zrobią się miękkie ale nie rozgotowane. Dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki i gotowe!

Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Łosoś pieczony w porach

Witam po dość długiej przerwie:) Jakoś tak ostatnio dużo się dzieje i mam mało czasu na mieszanie w garach:)
Jednak udało mi się zrobić kilka fotek pysznego i prostego łososia w porach:) Bardzo lubię ryby, a łosoś jest na liście tych najulubieńszych bardzo wysoko:) To taka wdzięczna i plastyczna rybka- można wyczarować z niego wiele ciekawych kombinacji. Moja dzisiejsza propozycja to łosoś pieczony z porami.

Składniki:
4 dzwonka łososia
1 duży por
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
suszona: bazylia, estragon, lubczyk








Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy- tak powstaje nam marynata do łososia. Rybę zalewamy marynatą dokładnie ją rozprowadzając i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Por kroimy na talarki i dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na dnie formy do pieczenia, następnie na por kładziemy zamarynowaną rybę i przykrywany drugą częścią pora. Dość obficie skrapiamy całość oliwą i wkładamy do piekarnika na 30-45minut. Gotowe:)
Moją rybę podałam z kurkumowym ryżem i pomidorkami:)

Smacznego:)