menu

Cevapcici czyli mięsne szaleństwo:)

Witajcie w ostatnim dniu starego roku:)  Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją dania, które poznałam w Chorwacji. To super gratka dla wielbicieli mięsa:) doskonale nadaje się na danie obiadowe( i w takiej formie podawane jest w swojej ojczyźnie), a według mnie po małym "tuningu" świetnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska:) W oryginale przygotowuje się Cevapcici  z baraniny. Ja moje Sylwestrowe wydanie przygotowałam z mięsa wieprzowego. A mój wcześniej wspomniany tuning to nic innego jak nadzianie cevapcici przed smażeniem( można też grillować) na patyczki do szaszłyków dzięki czemu można je jeść nawet bez sztućców i nabierają "przekąskowej" formy:) Oto co i jak:

Składniki:
2 kg mięsa mielonego
4 cebule(2 czerwone, 2 białe)
około 10 ząbków czosnku(zależy od ich "mocy")
1/2 szklanki wody mineralnej
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
opakowanie papryki słodkiej
1/2 opakowania papryki ostrej
opakowanie rozmarynu
opakowanie tymianku
3 łyżki soli
2 łyżki pieprzu świeżo mielonego
opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki majeranku
olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Mięso umieszczamy w dużej misce(żeby bez problemu móc wymieszać ręcznie). Cebulę siekamy na

Panna cotta z miodem

Dzisiaj przepis "na zamówienie" jednej z facebookowych fanek;) (Joanno- pozdro znad jeziora:) ). Na moim facebookowym fanpage'u poprosiła o przepis na panna cottę lub creme brulle.  Rozejrzałam się po kuchni i szybko zapadła decyzja, że robię panna cottę. Moja wersja "słodzi się" miodem i jest z musem truskawkowym. Oto co i jak:







Składniki:
500ml śmietanki 30%
2 łyżki miodu
torebka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny
odrobina wody
truskawki(ja użyłam mrożonych)





Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć wodą i wymieszać, odstawić. Do garnka wlać śmietankę, dodać miód i cukier

Spełniajmy marzenia:)

Powracam dzisiaj jeszcze raz. W tym wypadku coś zupełnie niekulinarnego, ale akcja jest ciekawa, a celem jest spełnienie marzenia mojej znajomej więc bardzo proszę o wsparcie:)
Wystarczy tylko kliknąć w link poniżej i oddać swój głos na Magdę:) Być może wspólnymi siłami uda się sprawić, że jej marzenie się spełni:) Szczegóły akcji "marzeniowej" również w linku:)
KLIK





Pozdrawiam i gorąco liczę na Waszą pomoc:)

Muffinki baklava

Dziś kolejna słodka propozycja. Tym razem zainspirował mnie przepis z książki Nigelli " Jak być domową boginią". Ta propozycja to babeczki baklava. Jak to zwykle bywa z przepisami miałam inspiracje, nieco zmodyfikowałam skład pod względem listy obecności składników i tak powstały przepyszne babeczki. A jeśli chodzi o baklavę i jej wielbicieli( do których zaliczam się również i ja) to taka wariacja na jej temat jest całkiem ciekawa. Choć na pewno nie jest to taka "sama słodycz" jak grecki przysmak to można doszukać się w wersji muffinkowej sporo cech wspólnych.
A oto co i jak:




składniki:
na nadzienie:
100g posiekanych orzechów włoskich
50g pokruszonych płatków migdałowych
ok. 45 g roztopionego masła
3 łyżki syropu klonowego

na ciasto:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
45g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki mleka
1 duże jajko

kilka łyżek dowolnego, płynnego miodu



Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki nadzienia umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Wszystkie suche składniki ciasta umieszczamy w misce. Następnie wlewamy mleko, masło i wbijamy jajko i jak przystało na muffinki niedbale mieszamy. W papilotkach umieszczamy ciasto na około 1/3 pojemności następnie nadzienie na kolejną 1 z 3 części i pozostałą część wypełnić warstwą ciasta. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy do momentu aż się zarumienią- około 15 minut. Upieczone muffinki wykładamy z formy na kratkę do przestygnięcia i w międzyczasie polewamy ich wierzch miodem. Gotowe:)

Przepis dodaję do akcji:

Słodki upominek

Domowe krówki

Dzisiaj propozycja "czystej przyjemności":) Definicja idealnej słodyczy zamknięta jest chyba właśnie w tym domowym produkcie. Mowa oczywiście o domowych krówkach. Słodkie, waniliowe, o idealnej konsystencji- jednym słowem niebo w gębie:)
Myślę, że odpowiednio zapakowane świetnie spełnią się w roli słodkiego prezentu dla kogoś bliskiego:)


krówki domowe

Składniki:

500ml śmietany 36%
szklanka cukru
miąższ z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka kakao



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w dość dużym garnku( tak, żeby zawartość garnka nie mogła

Cake pops pierniczkowe

Bardzo lubie wszelkiego rodzaju małe, przesłodkie, cieszące oko słodkości. Typowym przykładem takiego deseru są cup cakes. Do niedawna były bezkonkurencyjne. Jednak od jakiegoś czasu "na salony" wkroczyły szturmem cake pops. Cake pops to nic innego jak "ciasteczkowe lizaki" udekorowane w fantazyjny, sposób. Mi osobiście taka forma ciasteczka bardzo się podoba:) Sądzę również, że doskonale sprawdzi się na małych i dużych imprezach, przyjęciach i wydarzeniach charakteryzujących się szwedzkim stołem gdzie każdy może "wyrwać" smakowity kąsek dla siebie:)
Generalnie w skład cake pops wchodzą ciasteczkowe wnętrze, jakaś forma lepkiej "nawierzchni" oraz dowolne elementy dekoracyjne:)
Z racji pory roku, okresu okołoświątecznego oraz mojej wielkiej miłości do wszystkiego co ma związek z piernikiem moja wersja cake pops to wersja pierniczkowa z polewą czekoladową i cukrową posypką w barwach Mikołaja:P Cake pops w moim wydaniu mają tak słodki smak, że wystarcza już jeden ciasteczkowy lizak by poczuć słodką moc:) Zatem do dzieła:





Składniki:
200g pierników bez nadzienia
100ml serka mascarpone
około 100g mielonych orzechów laskowych
tabliczka czekolady
odrobina mleka
cynamon, gałka muszkatołowa(po około 1 łyżeczce)
posypka





Sposób przygotowania:
Pierniczki, serek mascarpone, mielone orzechy cynamon i gałkę muszkatołową wrzucamy do robota

Sernik mojej mamy

Dzisiaj klasyka gatunku z rodziny słodkości- Sernik.Przepis "sprzedała" mi moja mama- dopracowany latami więc efekt murowany:)Uwielbiam to ciasto bardzo:) klasyczne, proste i pyszne:)  Nie ma co przeciągać i trzymać amatorów serowego szaleństwa w niepewności:) Oto co i jak:




Składniki( na tortownicę  śr. 25cm):
masa serowa:
1kg  twarogu sernikowego
8 jajek
250 ml śmietany 30%
czubata szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 łyżka bułki tartej

ciasto:
1/4 kostki margaryny/masła
1 duże jajko
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao



Sposób przygotowania:
Masa serowa: Twaróg ( ja kupuję mielony w wiaderku- najlepszy z Jana) odsączyć z nadmiaru wody-

Grzane wino

Dzisiaj mój sposób na rozgrzanie po zakupowym szaleństwie:) Sposób pyszny, w zimowym klimacie- jednak tylko dla osób pełnoletnich. Grzane wino z przyprawami to idealny sposób na podsumowane udanego zimowego dnia:) A najważniejsze, że przygotowanie nie trwa wiecznie:)
Oto co i jak:




Składniki(na 4 porcje):
1 butelka półwytrawnego czerwonego wina
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 pomarańcza pokrojona w plastry
1/2 pomarańczy pokrojona w półplasterki
2-3 łyżki miodu
1/2 laski wanilii
1 kawałek kory cynamonu
kilkanaście ziaren anyżu











Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wino, sok z pomarańczy, miód. Wanilię rozgniatamy nożem, anyż tłuczemy w moździerzu i dodajemy wraz z całym cynamonem i plastrami pomarańczy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy do momentu aż wino będzie gorące ale nie możemy doprowadzić go do wrzenia. Do szklanek wkładamy półplasterki pomarańczy i zalewamy gotowym winem. Gotowe:)
Cynamon specjalnie jest w całości- daje aromat, ale nie burzy klarowności napoju.
Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

Prawie jak... batony Reese's:)

Dawno temu miałam okazję jeść pyszne amerykańskie batony z masłem orzechowym- zakochałam się od razu w połączeniu smaku czekolady i masła orzechowego:) Niestety na moje nieszczęście batony te nie są w normalnej sprzedaży dostępne w Polsce. Ten smak nie dawał mi jednak spokoju. Wymyśliłam więc moją wersję:) Smak tej tarty zdecydowanie zadowolił moje podniebienie:)

Składniki:
Przepis na spód tarty stąd

plus:
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 słoik masła orzechowego
1 opakowanie mascarpone



Sposób przygotowania:
Spód pieczemy według instrukcji z linka. Na przestudzone ciasto wykładamy masło orzechowe i

Coś innego:)

Dzisiaj post inny niż wszystkie:) Kilka dni temu z moją kochaną Karoliną robiłyśmy sesję zdjęciową. Owocem sesji są zdjęcia, które od dziś będą zdobić mój nagłówek:) Zdjęcia baardzo mi się podobają i są strasznie smaczne:)


Jeszcze raz serdecznie dziękuje Karoli za super fotki:) I oczywiście polecam współpracę z Karoliną wszystkim osobom z Poznania i okolic:)

Oczywiście cupcakes wykorzystane w sesji są mojego autorstwa:)

Ciasteczka owsiane

Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznymi owsianymi ciasteczkami. Są dokładnie takie jak lubię- chrupiące, odpowiednio słodkie i z dodatkami:) Mniam, mniam:) A teraz szybko czas na przepis i lecę do mojego słoja z pysznościami:)





Składniki:
200g rozpuszczonego masła
1szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka mąki
2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 laski wanilii
dodatki: żurawina i rodzynki




 Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko, sól, mąkę, płatki oraz dodatki i wyrabiamy masę  tak