menu

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Dzisiejsza propozycja to smakowita przekąska. Oczywiście ten farsz to jedna z możliwości- zawsze można coś dorzucić albo zmienić:) Właśnie dlatego lubię gotować- możliwości są nieograniczone:)



pieczarki faszerowane


Składniki:

kilkanaście sporych pieczarek
200g mięsa mielonego
czerwona cebula
żółty ser
sól, pieprz, chili, słodka papryka




Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich nóżki oraz drążymy w nich zagłębienie. Nóżki oraz

Powidła śliwkowe

Oj dawno mnie nie było:) Troszkę nawet zatęskniłam za dodaniem nowego posta. Dlatego dzisiaj nadrabiam zaległości:) Nie da się po prostu ocenić wspaniałości domowych przetworów i konfitur- nic nie może się z nimi równać. Kilka dni temu postanowiłam sama usmażyć powidła ze śliwek. Bardzo mi zasmakowały te, które zrobiłam. Świetnie się nadadzą do domowych deserów i słodkości:)


Powidła śliwkowe


Składniki:
1,5kg śliwek węgierek
cukier- opcjonalnie, jeśli owoce są bardzo kwaśne




Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, usuwamy pestki. Wrzucamy na patelnię i dodajemy cukier. Smażymy aż nie osiągną

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem do kanapek

Dzisiejsza propozycja to prosta i pyszna alternatywa dla "kanapki z żółtym serem". Czyli innymi słowy coś pysznego do kanapek:) Pastę jajeczną produkuję gdy mam ochotę na szybki dodatek do kanapki. Sekretem dobrej pasty są oczywiście jajka- nigdy nie używam tych "przemysłowych" znacznie bardziej wolę wiejskie jajka od szczęśliwej kury:) mam na szczęście sprawdzonego dostawcę wiejskich jajek więc mogę produkować pastę do woli:)



pasta jajeczna





Składniki:

10 jajek
2 łyżki majonezu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz







Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy jajka, kroimy na ćwiartki i przy pomocy blendera rozdrabniamy

Tarta bez pieczenia z kremem marshmallow

Jakiś czas temu w przelocie oglądałam jakiś program Nigelli. Przygotowywała ciasto, które nie wymagało pieczenia, miało zaskakujący skład i bardzo mi się spodobało:) Pozmieniałam składniki dostosowując do własnego podniebienia tak oto powstało to różowe cudo:) Deser ten jest mega słodki i już mały kawałeczek pozwala zaspokoić chętkę na słodycze:)



Składniki:
1 opakowanie ciasteczek owsianych
1/2 kostki miękkiego masła
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
szklanka mleka
3 opakowania pianek marshmallow
200ml 30% śmietanki





Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruszymy na drobne okruszki. Mieszamy pokruszone ciasteczka z miękkim masłem i startą

Lasagne bolognese

Kocham makarony:) Pod każdą postacią i w każdej ilości:) Uwielbiam ich smak, lubię je za prostotę i niezliczone możliwości przyrządzenia. Dzisiaj moja wariacja na temat lasagne z mięsem mielonym. Jest to danie, które wymaga trochę czasu ale warto pobawić się w przygotowanie sosu beszamelowego, farszu z mięsa i chwilę oczekiwania aż wszystko się zapiecze bo naprawdę warto:)



lasagne bolognese

Składniki ( na 6 porcji):

opakowanie makaronu lasagne ( suszonego albo świeżego)
250g żółtego sera

farsz mięsny:
1 kg mielonej  wołowiny
700ml pasty pomidorowej
2 średnie cebule
suszona bazylia i oregano
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
 oliwa z oliwek
1 lampka czerwonego wytrawnego wina ( opcjonalnie)

sos beszamelowy:
600ml mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
sól ,pieprz, gałka muszkatołowa





Sposób przygotowania:

Farsz mięsny: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso i smażymy. Gdy się przesmaży i mięso nie będzie surowe podlewamy winem. Dodajemy pastę pomidorową i przyprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
beszamel: w rondelku roztapiamy masło i łączymy z mąką. Następni podlewamy mlekiem i przy pomocy rózgi mieszamy ciągle trzymając na ogniu aż do momentu uzyskania dość gęstego i gładkiego sosu. Następnie doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz odrobiną pieprzu.
Makaron układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy beszamelem, rozkładamy farsz mięsny, posypujemy startym serem i tak kolejne warstwy. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni do momentu aż makaron zmięknie- jeśli mamy makaron świeży to trwa to około 10-15 minut, a przy makaronie suszonym około 45minut. Gotowe:)

Smacznego:)

Gruszki w sosie karmelowym

Dzisiejsza propozycja to pyszny, słodki deser na ciepło. Sezon gruszkowy trwa, więc głównym bohaterem dzisiejszego deseru są właśnie gruszki. Deser ten jest nie tylko smakowity ale też bardzo prosty w przygotowaniu. No i oczywiście błyskawiczny, jak to u mnie bywa:) Zatem nie tracąc czasu szybciutko mówię co i jak:

gruszki w sosie karmelowym

Składniki:

średniej wielkości, nie za bardzo dojrzałe gruszki
(zazwyczaj 1 sztuka na porcję)
łyżka masła
opakowanie cukru z wanilią
200ml śmietanki 30%




Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy

Ryż z warzywami i kurczakiem

Przepadam za warzywami. Dziś propozycja szybkiego obiadku z warzywami w roli głównej. Najlepsze w takich daniach jest to, że składniki można dowolnie miksować i wymieniać w zależności od tego co lubimy:) Ja użyłam do swojego dania:

filet z kurczaka
marchewka
korzeń pietruszki
cukinia
żółta fasolka
por
sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma









Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy.Warzywa myjemy, kroimy i dodajemy do kurczaka w kolejności od najtwardszych warzyw do tych najbardziej miękkich. Dodajemy przyprawy. Danie właściwie jest gotowe:)
Podajemy w zależności od tego co lubimy: ryżem, kaszą lub makaronem.

Smacznego:)

Ciasteczka francuskie ze szpinakiem

Dzisiejsza propozycja bardziej "na wynos" czyli coś na ząb co świetnie sprawdzi się nie tylko jako domowa przekąska. Wytrawne ciasteczka ze szpinakiem i serem z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się na piknikach, wycieczkach albo innych wyprawach w plener:)

Składniki (na 8 sztuk):
rolka ciasta francuskiego
200g świeżego szpinaku
ser dojrzewający najlepiej pikantny w smaku
słodka śmietanka
łyżka masła
mała cebula
sól, pieprz
żółtko jajka







Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy szpinak i śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto kroimy na  równe prostokąty. na każdym prostokącie w połowie układamy kawałek sera a na nim około łyżeczkę szpinaku. Ciasto składamy na pół i brzegi zagniatamy widelcem zamykając tym samym prostokącik. Tak powstałe kieszonki umieszczamy na blaszce, smarujemy rozmieszanym żółtkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut do momentu aż ciasteczka nie uzyskają złotego koloru. Gotowe!

Smacznego:)

Tortilla z kurczakiem

Dzisiaj propozycja dania, które można przygotować na miliony sposobów- tortilla. Wystarczy tylko kilka składników, które uderzają w nasz gust i smak i zawijamy:)
U mnie tortilla z kurczakiem i warzywami oraz sosem majonezowym- szybkie i pyszne:)




tortilla z kurczakiem

Składniki:

4 tortille
2 pomidory
zielony ogórek
sałata lodowa
czerwona cebula
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki majonezu
pół małego jogurtu naturalnego
sól, pieprz, kurkuma, papryka chili,
sok z cytryny, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Fileta kroimy na średniej wielkości kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą,papryką chili, sokiem z

Spaghetti frutti di mare

Dzisiaj spaghetti pod w wersji "morskiej":) Kocham morze za dwie rzeczy: możliwość aktywnego i biernego wypoczynku dającą mi wiele radości oraz wszelkie dary morza, które można radośnie zjeść:)
Dzisiejsza propozycja to bardzo szybkie spaghetti z sosem pomidorowym z owocami morza właśnie. Danie przygotowuje się właściwie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu.





Składniki:

makaron pełnoziarnisty spaghetti
opakowanie(250g) mrożonych owoców morza(oczywiście
jeśli mamy taką możliwość warto skorzystać ze świeżych)
200ml pasty pomidorowej
kilkanaście zielonych oliwek
pęczek pietruszki, świeża bazylia
oliwa  oliwek, sól, pieprz, sok z połowy cytryny





Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W między czasie owoce morza przelewamy

Ciasto ze śliwkami

Ależ obrodziło dzisiaj w posty:) Maleństwo pozwala mamie nawet desery przygotowywać:)
Od kilku dni miałam mega ochotę na ciasto ze śliwkami- w końcu sezon śliwkowy w pełni-dzisiaj udało mi się zaspokoić pragnienia:)
Przepis z tych niewymagających, zawsze udanych i przede wszystkim pysznych:)






Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
4 całe jajka
pół szklanki oleju
15g proszku do pieczenia
kilka śliwek
trochę masła,łyżka bułki tartej



Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia dodajemy jajka i olej- wszystko mieszamy

Filet z kurczaka ze szpinakiem i sosem serowym

Znowu miałam dłuższą przerwę w blogowaniu. Tym razem jednak mam coś naprawdę mocnego na swoje usprawiedliwienie- trzy tygodnie temu moja szalejąca w kuchni drużyna powiększyła się o nowego Kapitana, który teraz rządzi moim czasem, a mianowicie urodziłam Synka:) Nie zamierzam jednak przestać pisać- po prostu muszę oswoić nową sytuację:)
A dzisiaj pomysł na szybką kolacyjkę, którą z niemałą radością zjedliśmy z mężem:)
Danie jest w moim odczuciu bardzo efektowne, pyszne i co najważniejsze dla mnie teraz- bardzo szybkie i wymagające minimum zaangażowania:)
Filet z kurczaka ze szpinakiem i sosem z gorgonzoli:





Składniki:

2 średnie filety z piersi kurczaka
garść świeżych listków szpinaku
śmietanka słodka 18%- 200ml
łyżka masła
100g sera gorgonzola
sól, pieprz, zioła według uznania



Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy, nacinamy w każdej porcji "kieszonkę", w której będziemy umieszczać szpinak, z