menu

Spaghetti z sosem serowym

Dzisiaj na obiadek jeden z moich szybkich, sprawdzonych ale jednocześnie pysznych pomysłów makaronowych. A konkretnie spaghetti z sosem śmietanowym z serem Lazur. Przygotowanie dania trwa dokładnie tyle czasu ile ugotowanie makaronu czyli kilka-kilkanaście minutek:) Nie wymaga ani dużych nakładów pracy, ani wielu składników- ot szybkie danie, które wykona dosłownie każdy:) A oto i "tajemna receptura":)




Składniki( dla dwóch osób):

1/2 opakowania makaronu spaghetti

sos:
250ml śmietanki 18%
100g ( jedno opakowanie) sera Lazur
1 średnia cebulka(najlepsza czerwona, ale może być inna)
łyżeczka masła
pęczek pietruszki
pieprz, sól




Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu z opakowania( ważne żeby to był dobrej jakości makaron, najlepiej

Tarta z kremem budyniowym i owocami

Natchnęło mnie na słodkości:) Dlatego rozejrzałam się po kuchni i wyczarowałam taką oto tartę z kremem budyniowym i owocami( w moim przypadku banany, winogrono oraz mango). Mam nadzieję, że przepis wart uwagi i tych kilkudziesięciu minut w kuchni:) nam baaardzo smakowało:) Przechodzę szybciutko do przepisu:






Składniki:

ciasto:
1 żółtko
ok. 175g mąki
ok. 50g cukru pudru
ok. 50g masła
ok. 100ml oleju z ryżu
szczypta soli
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

krem:
250ml śmietanki 30%
1 opakowanie budyniu śmietankowego
50g masła

na wierzch:
dowolna kompozycja owoców
starta gorzka czekolada oraz kilka listków melisy do dekoracji




Sposób przygotowania:

wszystkie suche składniki mieszamy razem, dodajemy żółtko, miękkie masło oraz olej i ugniatamy ciasto do

Sałatka grecka- sałatka z serem feta

Dawno nic nie pisałam- czas to zmienić:) Dużo się ostatnio działo stąd brak czasu na kombinowanie w kuchni. Z resztą w związku z przeprowadzką do naszego nowego mieszkanka chwilowo byłam bez kuchni:P
Dzisiaj przychodzę do Was z sałatką z serem feta. Nie jest to zapewne jakieś nowatorskie i odkrywcze  ale to pierwsze danie upichcone w nowym miejscu i smakowało nam jak nigdy:)
Będąc w Grecji zajadałam się każdego dnia ich cudowną fetą- nie ma nic wspólnego z tworami w stylu "ser typu feta", który smakuje jak serowo-maślana przesolona maź. Na szczęście można kupić w Polsce prawdziwy ser feta i taki jest właśnie kluczem do doskonałości tej prostej przekąski. Zatem przechodzę do przepisu:


sałatka grecka


Składniki:

1 opakowanie greckiego sera Feta
sałata(może być mieszanka, ja użyłam lodowej)
2-3 średnie pomidory
1 duży ogórek
średnia czerwona cebula
pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sok z cytryny
sól morska







Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę drzemy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy na dość duże