menu

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa- pierwsze podejście w tym roku:) Jakże udane:) smak po prostu nie do opisania-słodkie, owocowe, bez konserwantów, słodzików i innych udziwnień. Doskonałe jako dodatek do pieczywa, naleśników, lodów i innych cudowności:) Muszę koniecznie pomnożyć słoiczki i przygotować solidny zapas
na zimę:) A przygotowanie wprost banalne, więc szybciutko się dzielę wiedzą "co i jak":)






Składniki:

1 kg truskawek (oczyszczonych i posortowanych)
0,5 kg cukru (biały lub brązowy)




Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie umyć, usunąć szypułki, wybrać tylko najpiękniejsze, nieuszkodzone owoce:) Jeśli owoce

Gazpacho

Miałam kilka dni bezproduktywnych, ale już powracam:) Dzisiaj z moją propozycją dania idealnego na upały. Osobiście uwielbiam wszelkiego typy chłodniki- są pełne smaku, orzeźwienia i moich kochanych warzyw albo owoców:). Dzisiaj moja interpretacja gazpacho. Dlaczego interpretacja? Ponieważ nie przepadam za stu procentowym odzwierciedlaniem przepisów- za każdym razem działam jak moja babcia- obowiązuje zasada "na oko" i trochę tego i tamtego":) Ok. Przechodzę do Bohatera dnia czyli Gazpacho.


Składniki ( na 4 porcje):

1 kg pomidorów
1 średni ogórek
1 papryka czerwona albo żółta
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny(najlepiej świeżo mielony), kilkanaście listków świeżej bazylii i oregano, oliwa z oliwek, ocet winny

Ja podaję do tego moje gazpacho z pszennymi grzankami z opiekacza. Jednak kombinacja oczywiście dowolna:)





Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.  Następnie pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.

Ryż na mleku z truskawkami

Prosty, szybki deser- w sam raz na Dzień Dziecka:) Mi osobiście kombinacja ryżowo-owocowa kojarzy się mocno z czasami przedszkola- smaki dzieciństwa zawsze sprawiają, że szeroko się uśmiecham:) Myślę, że jeszcze nie raz cofnę się pamięcią i poszukam kulinarnych inspiracji w beztroskich latach dzieciństwa:)





Składniki:

2 woreczki ryżu (białego, długoziarnistego)
2,5 szkl mleka
2 szkl wody
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
30dag  truskawek
cukier puder
listki mięty do dekoracji







Sposób przygotowania:

Ryż ugotować w wodzie z mlekiem (0,5 szklanki zostawić) i połową cukru z wanilią. Truskawki zmiksować